IMAMO TRI OBOLJENJA

Video | Gripa je stigla ranije no inače! Prošle godine je nije bilo, ove prvi slučaj – prije dva tjedna

Foto: Ilustracija

Preporuča se dva tjedna razmaka između cijepljenja protiv gripe i COVID-a zbog nuspojava, iako taj razmak nije nužan

Iako prošle godine, barem prema službenim podacima, nismo imali nijedan zabilježen slučaj gripe, ove godine stigla je i ranije nego inače. Prvi slučaj pojavio se prije dva tjedna, a od tada imamo još dva.

Riječ je o tri mlade žene, dvije hrvatske državljanke i jednoj Španjolki. Sve imaju blage simptome.

Više u VIDEOPRILOGU:

Radi se o gripi tipa A

Gripa prije jeseni? Moguće je. Nakon prošle sezone BEZ gripe, ove godine prvi slučaj zabilježen je 17-og kolovoza. “Radi se o mlađim osobama, dvije su hrvatske državljanke, jedna je državljanka Španjolske. To su sporadični slučajevi, nisu povezani, radilo im se testiranje na COVID jer su simptomatske osobe. COVID su negativne, ali je ispalo da su pozitivne na gripu”, kaže Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Riječ je o gripi TIP A koja trenutačno cirkulira južnom hemisferom. Sve tri imaju blage simptome i boravile su u Dalmaciji.

“To je zaista iznenađujuća informacija i zapravo bismo trebali čuti što epidemiolozi o tome kažu, jer gripa je sezonska bolest koja se pojavljuje u zimskim mjesecima i može potrajati do proljeća. Nema načina da razlikujete covid od drugih akutnih respiratornih bolesti, to su i najčešći razlozi za dolazak u naše ordinacije”, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Prema podacima iz proljeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prošle godine u Hrvatskoj službeno nije zabilježen nijedan slučaj gripe. Ako se pogledaju podaci prijašnjih godina broj oboljelih od gripe bio je oko 60.000.

Naručeno je 650.000 doza cjepiva protiv gripe, a cijepljenje će početi kao i lani – krajem listopada, početkom studenog. Pitanje je gdje.

“Kada sada već vidimo da masovni punktovi doista funkcioniraju, mislim da bi doista sada najracionalniji postupak bio da se na istom mjestu organizira i cijepljenje protiv gripe”, objašnjava  predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Do sad se protiv gripe cijepilo u zavodima za javno zdravstvo, kod liječnika obiteljske medicine, ove možda i to cijepljenje bude masovno.

“Sve je moguće, moguće je ovisno o interesu, pa ćemo o tome razmatrati, vidjet ćemo kakvo će biti cijepljenje na ternu, ali za sad će biti po starome. Znači za sad nema ništa novo, ali uvijek postoji opcija cijepljenje na punktovima zajedno protiv COVID-a – Ta opcija nije isključena? Nije isključena”, tvrdi Mayer.

Preporuča se dva tjedna razmaka između cijepljenja protiv gripe i COVID-a zbog nuspojava, iako taj razmak nije nužan. Epidemiolozi kažu da ima slučajeva kada se isti dan može cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari