AUTO MU OSTAO U VODI

VIDEO Heroina Mirna spasila Josipa od utapanja: ‘Plivala sam s njegovom protezom, a on je ostao na krovu auta’

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell/RTL

Voda je opkolila Miramarski podvožnjak. Zarobljen u automobilu, a potom na krovu ostao je Josip

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Zagrebu se desilo sinoć što su mnogi najavljivali godinama – dođe li do jačih oborina – kanalizacijski sustav te količine neće moći progutati.

Središte grada je doslovno plivalo. Ilica je nakratko postala rijeka, a građani nemoćni. 180 vatrogasaca cijelu je noć bilo na terenu, Pod vodom su bili domovi, trgovine, bolnica, hoteli….

Voda je opkolila Miramarski podvožnjak. Zarobljen u automobilu, a potom na krovu ostao je Josip.

”Nevidljivo, imate samo osjećaj da je ravno, nemate osjećaj da je lokva. I stao sam kad sam vidio o čemu se radi, ali već je bilo kasno. Prednji dio bio je u vodi i onda sam po inerciji otplutao do pola”, kazao je Josip Šimić iz Zagreba.

Dok je čekao vatrogasce, solidarnost prolaznika bila je brža.

”Jedna cura kojoj bi se ovim putem htio zahvaliti me je izvukla iz auta jer meni je ispala proteza, nisam mogao izaći vani i onda sam sjeo na krov.”

Mirna je šetala pse i čula nekoga kako doziva upomoć pa je odlučila zasukati rukave.

”Kad sam vidjela da nema puno opcija, skinula sam tenisice, duksu, naočale i ušla sam u vodu”, kazala je junakinja Mirna Mrčela.

Potom je doplivala do automobila. Herojski se, kaže, ne osjeća. Svatko bi trebao pomoći u nevolji.

”Doplivala sam do auta, do vozačeve strane, bila je to pomalo filmska scena, pa smo zajedno otvorili vrata tako da je on gurao iznutra, ja sam gurala izvana.
Ja sam uzela njegovu protezu koju mi je dao s njom sam isplivala, a on je ostao na krovu jer je auto prestao tonuti”, prisjeća se Mirna.

Bio je to jedan od tri automobila koji su se zaglavili ispod podvožnjaka. Jutro nakon – sve dežurne službe na terenu kako bi se što prije uspostavio promet.

”Vozilo je dosta stradalo, oštećeno je muljem, vodom i praktički je neupotrebljivo”, kazao je Igor Župančić, zapovjednik smjene u JVP Zagreb.

Vatrogasci su diljem grada imali intervencije – ispumpavali su vodu iz podruma vrtića, ali i stambenih zgrada.

Voda se skupljala i u opnima od dizala. Posla su imali i u podzemnom parkingu u jednoj poslovnoj zgradi.

”Voda se slijevala od gornjih etaža do zadnje četvrte etaže. Skupila se na kraju u oknu liftova, ima ih 12″, kazao je Mihael Jurman, Vatrogasna postrojba Žitnjak.

Dio inventara, slike, tepisi stradali su dok ih je voda nosila kao potok u podrumu hotela Internacional.

”Nažalost to je tolika količina kiše pala da se voda prelijevala sa svih strana s ulica, kako je niže slijevalo se ovdje niz dvorište u niski podrum od 120 do 140 cm bilo vode dolje”, kazao je Vlado Leko, direktor hotela.

Od 21.40 krenuli su pozivi građana kojih je na kraju bilo više od 1000. Vatrogasci su imali više od 250 intervencija, a na terenu je bilo njih 180-ero.

”Preko 250 intervencija je bilo noćas, što ispumpavanja iz podruma, jama do ovih točaka poput Miramarske”, kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

”Preko 80 litara kiše po kvadratnom metru što nam je praktički tri puta veća oborina od projektirane za kanalski sustav, prekomjerna je to oborina koju sustav nije mogao prihvatiti”, kazao je Ranko Gregorin, direktor sektora odvodnje.

A zbog sustava, bilo je građana koji su uzeli stvar u svoje ruke pa su tako stanovnici Trnja sami provalili te otvorili kanal koji vodi prema Savi – sve kako bi spasili svoje naselje od poplave.

Donna Diana Prćić

Exit mobile version