GOTOVO IH JE 10 MILIJUNA!

HNB poziva građane da vrate novčanice starijeg datuma! Za to će im biti isplaćen isti iznos

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Za one tiskane ’93. i ’95., HNB poziva građane da ih vrate i da će im biti isplaćen isti iznos

Koliko često pogledate na svojoj novčanici godinu njezina tiskanja? Možda ćete to učiniti nakon našeg sljedećeg priloga. Naime, iz Hrvatske narodne banke ponovno pozivaju na zamjenu starih novčanica otisnutih prije 1995., a takvih je trenutačno gotovo 10 milijuna, ukupne vrijednosti od čak 212 milijuna kuna. Kako i gdje zamijeniti staro za novo?

Ovakve stare novčanice od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 kuna, rijetko se viđaju, jer su – nevažeće. Za one tiskane ’93. i ’95., HNB poziva građane da ih vrate i da će im biti isplaćen isti iznos, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Ovdje imamo dvije novčanice koje ne viđamo više često u optjecaju pa kako prepozanti koja je važeća, a koja nevažeća? Pa evo klijenti mogu vrlo lako prepoznati da je ovo nevažeća novčanica zbog toga što ona ne sadrži ove podloge prelijevajuće boje, kad ju zakrećemo ona se mijenja iz srebrne u zlatnu, kao što možete vidjeti tu iznad i ispod vodenog znaka i na bočnom rubu“, objasnila je voditeljica odjela u Direkciji za analizu gotovog novca u HNB-u Martina Skenderović Božičević.

A može se provjeriti i na stražnjoj strani prema godini tiskanja.

Od ukupno više od tristo milijuna tiskanih nevažećih novčanica, njih 9 i pol milijuna još je u optjecaju. HNB je samo u posljednjih godinu dana zaprimio njih 17 tisuća 700, a najviše nevažećih novčanica je onih od pet kuna vrijednosti oko 17 milijuna kuna.

Je li riječ o skupljanju novčanica ili nostalgiji za starima, kolekcionari navode da su najpoželjnije uvijek one rijetke – iz doba 2. svjetskog rata ili Austrougarske, no jedna hrvatska novčanica posebno je vrijedna.

Na prvoj seriji novčanice od 5 kuna iz 1993. postoji izrazito mali broj primjeraka koji na sebi nemaju potpis guvernera. I takve novčanice su poprilično rijetke, a ako su izvrsno očuvane njihova vrijednost može ići na 500 eura, pa čak i više“, pojasnio je stručnjak za numizmatiku Zlatko Viščević.

Hrvati nikad ne provjeravaju valjanost novčanica u svojim novčanicima i – čarapama.

„Zapravo mi to nikad nije palo napamet moram priznati. To nekako uvijek prođe kroz ruke i ne razmišljamo previše o tome“, izjavila je Zagrepčanka Danijela Pintarić.

„Pa u većini slučajeva mi završi da nisam primijetio u novčaniku i ostavljamo sa strane“, kazao je konobar u kafiću u Zagrebu Borna Crnčević.

Koliki je iznos? 

„To su 10 ili 20 kuna novčanice“.

„Susrele se jesmo, ali prije korone. Sad kak je korona krenula znači nema, ali bilo je dosta često prije po 10, 20, 50 pogotovo“, tvrdi prodavačica u pekarnici u Zagrebu Nataša Dražić.

Hoćete li vratiti banci te stare novčanice? 

„Ne znam. Volim i ja nekaj za uspomenu imati“, pojasnila je Magdalena Popijač iz Zagreba.

Svi koji se odluče na povrat nevažećih novčanica mogu to učiniti na blagajni HNB-a ili poštom adresiranom na HNB i uz broj svog tekućeg računa.

Roka za zamjenu starih za nove novčanice nema, dok je sudbina starih nevažećih u HNB-u – uništenje, donose RTL Vijesti.

Nataša Vidaković/RTL Vijesti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari