COVID POTVRDE

Hoće li biti diskriminacije onih onih koji nisu cijepljeni? Evo što kaže Capak!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Epidemija u Hrvatskoj i dalje jenjava – u posljednja 24 sata bilježimo 338 novozaraženih i 10-ero preminulih. Dosad je cijepljeno više od milijuna i 200 tisuća osoba ili oko 37 posto odraslog stanovništva. 

Ministar zdravstva i ravnatelj HZJZ-a u Puli su cijepili turističke djelatnike i ostale iz prioriteta radno aktivnog stanovništva. Vili Beroš je naglasio da o uspjehu kampanje cijepljenja ovisi i turistička sezona, a dolazak turista od idućeg tjedna olakšat će i digitalne potvrde.

Za ministra zdravstva radni vikend u Istri, rame za cijepljenje pružili su turistički djelatnici. Do sada se cijepilo gotovo 60 posto turističkih djelatnika, najviše upravo u Istri kao i u Dubrovačko-neretvanskoj i zadarskoj županiji.

“Danas cijepimo u hotelu turističke djelatnike što je od posebne važnosti jer na taj način šaljemo jasnu poruku turistima da smo sigurna destinacija i da smo napravili sve da bi im osigurali siguran i miran boravak u RH i na našoj predivnoj obali”, kazao je Beroš.

Više u videu RTL-a:

Covid potvrde

A to će zajamčiti nastavak masovnog cijepljenja u cijeloj Europi i digitalne Covid potvrde koje će trebati imati za putovanje.

“Od idućeg tjedna s obzirom da je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja ima riješenu digitalnu potvrdu, moći će se primjenjivati i sa Češkom i za turiste i za naše građane, ta potvrda će biti interoperabilna koristit će se od 1. lipnja, kazala je Nikolina Brnjac.

“Naravno da je zelena potvrda zapravo jedna dobra stvar koja je instrument kako bismo unutar EU otklonili bilo kakve oblike i diskriminacije”, kaže ministar Grlić Radman.

A Hrvati koji nisu cijepljeni i potvrdu nemaju, sudeći po riječima Krunoslava Capaka, ne bi trebali biti diskriminirani.

“Od jučer je moguće ući u zatvorene prostore restorana, nije uvjet za to digitalna potvrda nego se odnosi uz klasične epidemiološke mjere razmak među stolovima, nošenje maski”, rekao je Capak.

Glavna je želja privlačenje što većeg broja turista, a glavna vodilja turističke sezone – sigurnost, pa treba dobro balansirati kako bi se sigurnost i zarada uskladili.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari