NASTAVA POČINJE 7. RUJNA

VIDEO Hoće li učenici izlaziti pred ploču i ostajati u produženom boravku?

Pixsell

Maske su za učenike viših razreda obavezne po hodnicima, ukoliko se ne uspije organizirati razmak od 1 i pol metra u razredu

Lokalni stožeri dobili su na važnosti i kada je u pitanju početak škole i masovniji povratak u vrtiće. Oni bi trebali usmjeravati mjere u dogovoru s ravnateljima koji su dobili upute kako organizirati nejneizvjesniju školsku godinu s početkom 7. rujna. Dio će u klupe s maskama, dio u izmještene prostorije.

Detalje za RTL otkrio je glavni savjetnik ministra obrazovanja  Božo Pavičin.

Od prvog do četvrtog maske nisu potrebne, a što se tiče prijevoza učenika Pavičin je reka da nisu donosili nove preporuke jer one već postoje.

“U javnom gradskom prijevozu maske su obvezne isto kao što je ograničen broj putnika unutra i to je na snazi. Sva sreća da učenici od prvog do četvrtog razreda u velikom postotku pohađaju škole u kvartu gdje žive pa za njih ne postoji velika potreba za prijevozom”.

Mnogi roditelji se pitaju što će biti s djecom koja su na produženom boravku. Pavičin kaže kako ni u kojem slučaju ne bi trebalo doći do miješanja grupa.

”Moramo shvatiti da ovo nisu normalne okolnosti i da neke stvari moramo prilagođavati,  a jedna od njih je produženi boravak. Produžene boravke organiziraj osnivači škola, ne ministarstvo i oni plaćaju odgajatelje koji borave s djecom i to će se nastaviti. Najviše djece u produženom boravku je u 1. razredu osnovne i tu se rijetko grupe miješaju. Do miješanja grupa najviše dolazi u 3. razredu. Boravak za 1. razred ostaje. Problem su 2. i 3. razred, u suradnji s osnivačima pokušat ćemo osigurati dodatne kadrove da bi bilo više manjih grupa”.

Izborni predmeti, poput vjeronauka ili informatke, često su se održavali u suprotnim smjenama. Pavičin kaže da vrijedi isto pravilo, nema miješanja grupa.

”Ako su pomiješane, jedna grupa će tjedan dan ići na nastavu, druga pohađati online,  drugi tjedan obrnuto. ”

Tjelesni odgoj će se po preporuci, što dulje odvijati na otvorenom.

“Nema miješanja grupa, dvorana je dovoljno velika da se osigura prostor da se grupe ne miješanje. Zabranjeno je ulaženje neovlaštenog osoblja u škole, poput nekih amaterskih sportskih klubova. To će osloboditi više prostora za učenike”, kaže Pavičin.

Razmak od 1,5 metra, dodaje, bit će u velikoj većini učionica moguće organizirati tako da učenici i viših razreda ne moraju nositi maske.

“Ako ne mogu osigurati razmak, morat će nosit maske ili će se kao alternativa ponuditi neki drugi oblik nastave. Ni te maske neće biti obveza ako županija tj. lokalni  stožer odluči da je epidemiološka situacija takva da ona nije potrebna.”

Moguća je dvosatna ili trosatna nastava iz recimo istog predmeta poput matematike, a  hoće li učenici izlaziti pred ploču odlučit će učitelj.

“Dirali su kredu i inače, oprat će ruke i to je to”, kaže Pavičin.

Crni scenarij  je za mnoge online nastava. Pavičin je svjestan da je znanje od prošle godine ovisilo isključivo o zalaganju učitelja koji nije bio jednak, a time ni naučeno.

“To je probem zbog kojeg smo dugo radili na ovim mjerama. Prioritet je da se svi kurikulumi dovedu do kraja i da na što kvalitetniji naučin budu obrađeni. Bilo koji scenarij, mi smo spremni, sve su opcije na stolu. Mi idemo prema tome da toga neće biti”, ističe.

Kaže, kako su mjere napravljene upravo na način da cijeli razred ili zbornica ne završe u samoizolaciji zbog jednog učenika ili nastavnika.

“Što manje će se susretati profesori s različitim razrednim odjeljenjima. Kod nas se neće sigurno dogoditi ono što se u Njemačkoj”, zaključuje Pavičin i na kraju dodaje kako učiteljima ne treba negativan test za početak školske godine.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari