'NEMOĆNI SMO'

Hoće li Vlada produžiti mjere za gospodarstvo? Ugostitelji nestrpljivi: ‘Ako želimo spasiti sezonu, moramo zadržati ljude’

Foto: Mateo Levak/Riportal

Hoće li se u lipnju ukinuti mjere za pomoć poduzetnicima i dalje je nepoznanica

Stabilan kreditni rejting i pad broja novozaraženih – kombinacija je to zbog koje iz Vlade velika očekivanja ponovno imaju od turizma. No hoće li poslijedično u lipnju ukinuti mjere za pomoć poduzetnicima i dalje je nepoznanica, prenose Vijesti.hr.

I to unatoč tomu što je agencija Fitch uz zadržavanje rejtinga sugerirala da se mjere pomoći nastave kako bi se sačuvala radna mjesta. Ministar financija Zdravko Marić poručuje da će se odluka donijeti na vrijeme.

“Nemoćni smo”

Vrijeme prolazi, ljeto dolazi, a zalihe u djelatnostima koje zbog COVID-a otežano rade nestaju. Ni ulaskom u zadnji tjedan ovog mjeseca ugroženi ne znaju hoće li moći računati na nastavak Vladinih mjera u lipnju.

“Ako želite napraviti nekakav spas sezone, vi morate ljude zadržati, a mi smo tu trenutno nemoćni. Ako mi znamo da će se mjere nastaviti, mi već sada možda možemo krenuti u dodatno zapošljavanje i ne riskirati da ti ljudi odu u drugi sektor ili u drugu državu”, kaže Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Vladi se ne žuri

No, ministar financija kaže da im se još ne žuri. “Bit će vrijeme, odnosno nije još trenutak da išta o tome na taj način govorimo. Odnosno kako se bude dalje razvijala situacija tako ćemo i donositi odluke”, kaže ministar Zdravko Marić.

Promjenjivo vrijeme i terase pomogli su ugostiteljima, ali promet je tek na 50 posto onog iz 2019. A još gore je putničkim agencijama, linijskim prijevoznicima i organizatorima evenata. Njihov pad prelazi 90 posto, a budući im rad nije zabranjen odlukom Stožera, nego su posredne žrtve krize njima se ne plaćaju ni fiksni troškovi.

“Na razini ministarstava, u skladu s našim programima osmislit ćemo nešto pa ćemo između ostaloga i prema tim, ta tri segmenta, odnosno ja pretpostavljam da ima i nekih drugih, ćemo vidjeti kako i na koji način prepoznati njihove izazove”, kaže ministar Marić.

“Dosta ih nije dobilo rješenja za travanj”

O potrebi podrške gospodarstvu oglasila se i agencija Fitch pri objavi kojom Hrvatskoj zadržava kreditni rejting na razini investicijskog. Kažu da se mjere trebaju produžiti dok god treba čuvati zdravlje građana i radna mjesta. No, ugostitelji kažu da ni dosadašnja dinamika ne ulijeva povjerenje.

“Pojavio se nekakav zastoj ožujak -travanj. Evo, mi smo na kraju petog mjeseca, a dosta njih nije dobilo rješenje za četvrti mjesec. Da se čekaju mjere za isplatu plaća, ne bi nitko dao plaće u zakonskom roku”, kaže Tabak.

“Proteklih dana, proteklih tjedana, ja barem što se tiče porezne uprave nisam dobio nikakve pritužbe da je bilo nekakvih kašnjenja”, kaže ministar Marić.

A dok se usuglašavaju oko toga je li sve isplaćeno, negdje će se morati dogovoriti oko toga hoće li se i kome nastaviti isplaćivati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari