TKO ĆE ODGOVARATI?

Horvat najavio istragu o obnavljanju kuća nakon rata: ”S akterima ćemo sjesti za stol…”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović jučer je zatražio da se proglasi katastrofa na potresom pogođenim područjima.

Vlada će na današnjoj sjednici osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa, a na čijem čelu će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Prije sjednice Vlade izajve medijima dali su ministri ĆorićBanožić i Horvat.

Banožić je govorio o angažmanu vojske i stanju na terenu na potresu pogođenim područjima.

“Oružane snage su od prvog trenutka s građanima i institucijama. Više od 1100 vojnika je sudjelovalo u tom procesu koji je prije svega započeo angažmano na stabilizaciji sustava prohodnosti cesta te na uklanjanju onih opasnih sadržaja poput urušenih zgrada”, kazao je Banožić.

Mi smo već tu prvu večer u vojarnu primili oko 380 ljudi, a dan danas skribomo oko 400 ljudi. Kroz prvu noć su putem dronova i bezposadnih letjelica tražili ljude i procjenjivali štetu u suradnji s HGSS-om .

U suradnji s ostalim institiucijama sudjelovali su i u stabilizaciji kućanstava na Banovini.

“Mi  ćemo i dalje biti na usluzi prije svega kroz operativno središte koje imamo u vojarni u Petrinji”, kazao je Ćorić.

Na pitanje novinarke dodao je da se Hrvatska vojska stavlja na raspolaganje Stožeru.

“Nije se čekalo s akcijom, vidite da se radilo od prvog dana. Stvari na terenu su funkcionirale tako da smo stabilizirali situaciju na terenu”, reako je.

Nakon toga je na pitanja odgovarao Horvat. Premijer Plenković je dao rok da se odredi hoće li obnova u Sisačko- moslavačkoj županiji ući u postojeći Zakon o obnovi Zagreba.

“Uredba je u završnoj fazi pripreme, ona će na sjednicu Vlade doći u četvrtak.To neće biti izmjene i dopune Zakona, to će biti Uredba koja će se proširiti na potresom pogođena područja”, rekao je Horvat i dodao da će se novom uredbom obuhvatiti Sisačko- moslavačka i Karlovačka županija.

Hrvatska ima 12 tjedana za pripremu nove prijave Fondu solidarnosti za Sisačko-moslavačku županiju, a koliko će dobiti, znat će za otprilike tri mjeseca, rekao je Horvat.Istaknuo je da su poslani nalozi za projekte prema kojima će se, ovisno o stradalim kućanstvima, država odgovoriti u gradnji zamjenskih trajnih objekata.

Najavio je i istragu vezano uz izgradnju kuća na Baniji.

Više u videoprilogu: