Hranu i telekomunikacije plaćamo skuplje od pola Europe!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Čak 12 zemalja članica Europske unije jede jeftinije od Hrvatske. Dodatno je poražavajuće što kod nas čak trećina plaće odlazi samo na hranu

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sjećate se onog optimističnog Eurostatovog podatka, da su od nas, po kupovnoj moći, u Europi siromašniji samo Bugari. E, pa nije ni čudo, jer u Hrvatskoj su cijene prilično visoke. Hranu i piće, primjerice, jeftinije ćete platiti u čak 12 europskih zemalja, uključujući i Španjolsku i Veliku Britaniju. Po cijenama televizora, računala i mobitela među tri smo najskuplje zemlje u Europi. A neće vas utješiti ni činjenica da režije danas plaćamo 77 posto skuplje nego prije 20 godina.

Hrana iznimno skupa

Od 2000. do danas hrana je poskupila za 45 posto – alkohol i cigarete za 105 posto – režije za 77 posto – troškovi zdravstva 123 posto.

Tako pokazuje najnovija analiza Eurostata.

Hrana nam je – za naš standard – ultra skupa. Plaćamo je 96,5 posto od prosječne cijene u Europi. Čak 12 zemalja članica Unije jede jeftinije – od Čeha i Slovaka, preko Mađara, Bugara, Poljaka i osobito Rumunja. Čak i Britanci i Španjolci imaju jeftiniju hranu nego mi. Dodatno je poražavajuće to što u Hrvatskoj čak trećina plaće odlazi samo na hranu.

“Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju hrane. Mi smo jedina mediteranska cijena koja mora uvoziti hranu jer se velik dio hrane potroši u turističkoj sezoni. Hrvatski PDV na sve prehrambene proizvode je dosad bio 25 posto. Sad se govori o nekim pojedinačnim snižavanjima, dok prehrambeni proizvodi imaju PDV ispod 10 posto, u nekim zemljama i 7 posto, što bitno snižava troškove hrane”, ističe ekonomski analitičar Damir Novotny.

Kad se gledaju ukupne cijene, situacija nije tako loša u odnosu na europski prosjek. Ukupne su cijene dobara i usluga daleko najviše u Danskoj, u kojoj dosežu čak 141 posto prosječne europske cijene. I Luksemburg i Švedska su jako skupe zemlje. Hrvatska se smjestila debelo ispod prosjeka sa 63,7 posto. Za nijansu smo jeftiniji od Češke i Slovačke, ali po svemu su od nas povoljniji Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i osobito Bugarska.

Visoke cijene telefonije

Po cijenama mobitela, računala i televizora Hrvatska je među tri najskuplje zemlje u Europi, a dodatno zabrinjava i to što čak 11 europskih zemalja jeftinije plaća komunikacije.

Jedan od glavnih razloga je nedostatak prave konkurencije, osobito u fiksnoj telefoniji.

“Jedan operator ima 70 posto tržišta, što nikako nije dobro jer znamo da konkurencija potiče smanjenje cijena i poboljšanje usluge. A s druge strane imamo i velika opterećenja prema operatorima. Država na dosta strana nerazumno naplaćuje, od radiofrekvencijskog spektra koji je izrazito skup, iznad europskog prosjeka, do troškova za fiksnih operatora prava prolaska kabla kroz zemljišta”, pojašnjava Đuro Lubura, izvršni direktor Digitalne Hrvatske.

Gorivo, odjeća, obuća…

Odjeću i obuću plaćamo gotovo u cent isto kao i prosječni Europljanin.

“Kad govorimo o kategoriji odjeće i obuće, moramo reći da je Hrvatska konkurentna zemljama u regiji i da se trudi formirati cijenu sličnu onome što je vani kako ne bi kupce odlazili u prekograničnu kupnju i ostavljali manje novca u državnoj blagajni”, kazala je Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Trošarine na gorivo i vozila nas guše jer koštaju skoro 85 posto prosjeka Unije. To je jedan glavnih od razloga zbog kojeg nam je prosječni auto u Hrvatskoj star 13 godina.

Dobra je vijest što nam je za europska mjerila stanovanje jeftino. Režije su nam primjerice na 42 posto od europskog prosjeka.

Dario Todorović

Exit mobile version