NAJSKUPLJE GORIVO U POVIJESTI

Video | Hrvati pohrlili po jeftinije gorivo, Slovenci razmišljali o zabrani posluživanja stranaca?

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na prosječnom spremniku dizela od 50 litara ušteda je 113 kuna, a benzina 82 kune

Od ponoći plaćamo najskuplje gorivo u povijesti, a da se izbjegne još veći udar na građane, Vlada donosi novu mjeru za ograničenje cijena. Njome će benzin i dizel od idućeg tjedna pojeftiniti 50 lipa po litri. No građani primjenjuju i svoju mjeru kojom u susjednim zemljama cvijeta benzinski turizam. Hrvatski vozači sve su češći kupci, a Marko Šiklić donosi nam reportažu iz jednog slovenskog mjesta za RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Govori kako Hrvati već danima pune spremnike, ali i proračune susjednih zemalja. Cijene svih naftnih derivata na slovenskim benzinskim postajama niže su nego u Hrvatskoj. Najveća razlika vidi se na dizelu.

Hrvati kažu, isplati se jer je blizu, a uštede dvije i pol kune po litri. Priliku za uštedu vide mnogi, pa se osim rezevoara pune i rezerve. Iako je i u Sloveniji narasla cijena goriva, i dalje je jeftinije nego kod nas.

Inače, i Slovenija je kako bi smanjila divljanje cijena na tržištu naftnih derivata zamrznula cijene goriva na mjesec dana. Na prosječnom spremniku dizela od 50 litara ušteda je 113 kuna, a benzina 82 kune.

Kako bi ublažila udar na džepove građana, Vlada donosi novu mjeru kojom će distributere do kraja godine osloboditi obveze miješanja biogoriva s dizelom i benzinom, što bi od idućeg tjedna trebalo dovesti do pada cijene za oko pola kune.

“Mi ćemo s tim izmjenama koje će postati važeće za otprilike dva tjedna dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina prema tome nalazimo rješenja koja će i dalje smanjivati udar”, rekao je premijer ranije.

No oni koji odlaze točiti gorivo kod susjeda kažu da to ne rade samo zbog uštede.

Zagrepčanka Dunja Dejanović govori:  “Nikad ne odustajem od slovenskog benzina jer je čišći i kaloričniji i bez obzira na cijenu ja uvijek tu tankam. Ne idem iz Zagreba, nego na vikendicu tu, pa mi je to usput”.

Ipak, najjeftinije gorivo imaju Mađari, u prosjeku je litra u odnosu na Hrvatsku jeftinija za četiri kune. Spremnik se isplati napuniti i u Bosni i Hercegovini za u prosjeku tri kune manje po litri. U Srbiji je cijena niža za oko dvije i pol kune, slično kao i u Sloveniji. Od susjeda višu cijenu od nas plaćaju samo Talijani.

Osim po gorivo, u Sloveniju Hrvati odlaze i po jeftinije gume. Prava navala, kažu nam, tek se očekuje.

Benedikt Kukec iz Zagreba govori: “Svakako se isplati doći u Sloveniju, po gumi plaćam 250 kuna manje, dakle oko 1000 kuna sve skupa manje, a usput natočim i gorivo, jeftinije je nego u Hrvatskoj”.

Vulkanizer Franc Furlan tvrdi: “Mi smo tu na granici, Zagreb je nekih 15 do 20 kilometara od nas i mogu slobodno reći da imamo 50 posto hrvatskih kupaca. Koliko je u prosjeku jeftinije? Teško je reći neki postotak, ali i do 30 posto može biti jeftinije”.

Iako su cijene u Sloveniji znatno niže nego u Italiji i Austriji, na slovenskim će benzinskim postajama gorivo i dalje moći točiti i stranci. Tamošnji ministar za gospodarstvo i tehnologiju, Zdravko Počivalšek tvrdi: “Još jednom moram napomenuti da je količinski gledano u Sloveniji pogonskih goriva dovoljno tako da nemamo nikakvog straha da bi došlo do nestašice”.

U Hrvatskoj pak smanjenje PDV-a i dalje nije na stolu, a efekti nove mjere trebali bi biti vidljivi za tjedan dana kada stižu nove cijene goriva, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari