NAJSKUPLJE GORIVO U POVIJESTI

Video |Hrvati pohrlili po jeftinije gorivo, Slovenci razmišljali o zabrani posluživanja stranaca?

Idi na originalni članak
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na prosječnom spremniku dizela od 50 litara ušteda je 113 kuna, a benzina 82 kune

Oglas

Od ponoći plaćamo najskuplje gorivo u povijesti, a da se izbjegne još veći udar na građane, Vlada donosi novu mjeru za ograničenje cijena. Njome će benzin i dizel od idućeg tjedna pojeftiniti 50 lipa po litri. No građani primjenjuju i svoju mjeru kojom u susjednim zemljama cvijeta benzinski turizam. Hrvatski vozači sve su češći kupci, a Marko Šiklić donosi nam reportažu iz jednog slovenskog mjesta za RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Govori kako Hrvati već danima pune spremnike, ali i proračune susjednih zemalja. Cijene svih naftnih derivata na slovenskim benzinskim postajama niže su nego u Hrvatskoj. Najveća razlika vidi se na dizelu.

Hrvati kažu, isplati se jer je blizu, a uštede dvije i pol kune po litri. Priliku za uštedu vide mnogi, pa se osim rezevoara pune i rezerve. Iako je i u Sloveniji narasla cijena goriva, i dalje je jeftinije nego kod nas.

Inače, i Slovenija je kako bi smanjila divljanje cijena na tržištu naftnih derivata zamrznula cijene goriva na mjesec dana. Na prosječnom spremniku dizela od 50 litara ušteda je 113 kuna, a benzina 82 kune.

Kako bi ublažila udar na džepove građana, Vlada donosi novu mjeru kojom će distributere do kraja godine osloboditi obveze miješanja biogoriva s dizelom i benzinom, što bi od idućeg tjedna trebalo dovesti do pada cijene za oko pola kune.

“Mi ćemo s tim izmjenama koje će postati važeće za otprilike dva tjedna dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina prema tome nalazimo rješenja koja će i dalje smanjivati udar”, rekao je premijer ranije.

No oni koji odlaze točiti gorivo kod susjeda kažu da to ne rade samo zbog uštede.

Zagrepčanka Dunja Dejanović govori:  “Nikad ne odustajem od slovenskog benzina jer je čišći i kaloričniji i bez obzira na cijenu ja uvijek tu tankam. Ne idem iz Zagreba, nego na vikendicu tu, pa mi je to usput”.

Ipak, najjeftinije gorivo imaju Mađari, u prosjeku je litra u odnosu na Hrvatsku jeftinija za četiri kune. Spremnik se isplati napuniti i u Bosni i Hercegovini za u prosjeku tri kune manje po litri. U Srbiji je cijena niža za oko dvije i pol kune, slično kao i u Sloveniji. Od susjeda višu cijenu od nas plaćaju samo Talijani.

Osim po gorivo, u Sloveniju Hrvati odlaze i po jeftinije gume. Prava navala, kažu nam, tek se očekuje.

Benedikt Kukec iz Zagreba govori: “Svakako se isplati doći u Sloveniju, po gumi plaćam 250 kuna manje, dakle oko 1000 kuna sve skupa manje, a usput natočim i gorivo, jeftinije je nego u Hrvatskoj”.

Vulkanizer Franc Furlan tvrdi: “Mi smo tu na granici, Zagreb je nekih 15 do 20 kilometara od nas i mogu slobodno reći da imamo 50 posto hrvatskih kupaca. Koliko je u prosjeku jeftinije? Teško je reći neki postotak, ali i do 30 posto može biti jeftinije”.

Iako su cijene u Sloveniji znatno niže nego u Italiji i Austriji, na slovenskim će benzinskim postajama gorivo i dalje moći točiti i stranci. Tamošnji ministar za gospodarstvo i tehnologiju, Zdravko Počivalšek tvrdi: “Još jednom moram napomenuti da je količinski gledano u Sloveniji pogonskih goriva dovoljno tako da nemamo nikakvog straha da bi došlo do nestašice”.

U Hrvatskoj pak smanjenje PDV-a i dalje nije na stolu, a efekti nove mjere trebali bi biti vidljivi za tjedan dana kada stižu nove cijene goriva, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Exit mobile version