Hrvati su ludi za bezreceptnim lijekovima… ali zbog nuspojava u zadnje 2 godine umrlo 58 ljudi!

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

158 osoba u protekle dvije godine u Hrvatskoj je umrlo – zbog nuspojava lijekova koje su uzimali

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Podaci su to Hrvatske agencije za lijekove.

Problem je utoliko veći ako se zna da su Hrvati ludi za lijekovima i da u prosjeku na bezreceptne lijekove na godinu potrošimo i više od pola milijarde kuna.

Upravo zbog takvog načina uzimanja lijekova zabilježeno je i najviše nuspojava u Hrvatskoj.

Crn i dlakav – ovako je izgledao jezik pedesetpetogodišnje žene, koja je zbog infekcije nakon prometne nesreće primila antibiotik. Sumnja se da je upravo on uzrokovao ovakvo stanje. Ne zna se odakle je žena, no fotografija objavljena u vodećem svjetskom medicinskom časopisu obišla je svijet.

“Za lijekove iz ove skupine tetraciklinskih antibiotika su takve nuspojave relativno česte”, kazao je Darko Krnić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

U svjetskoj bazi nuspojava zabilježeno je sedam takvih slučajeva. No, hrvatski građani s ovim se još nisu sreli. Ali s drugim nuspojavama lijekova jesu.

”Vrti mi se u glavi i ruši mi se, a najmanje pijem od toga, to je protiv visokog krvnog tlaka”.

“Proljev koliko se sjećam od nekog antibiotika”.

Halmed je u prošloj godini primio 3840 prijava sumnji na nuspojave lijekova, deset posto više nego godinu prije. Najčešće i najozbiljnije su zbog lijekova protiv bolova koje pacijenti kupuju sami.

“Imam pacijente koji kod mene nikad nisu uzeli takav lijek protiv bolova, a završe na hitnoj gastroenterologiji zbog krvarenja iz probavnog sustava”, kaže Vjekoslava Amerl Šakić, liječnica obiteljske medicine.

Najčešće je ipak riječ o onim blažim – mučnini i osipu.

”Najčešće ipak starija populacija koja uzima više lijekova”, kaže Siniša Poldrugač.

Kod smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su posljedica nuspojave lijeka najčešće je riječ o teško bolesnim pacijentima.

“Najčešće su to protutumorski lijekovi i onda je u takvim slučajevima teško ocijenitI u kojoj mjeri je lijek tu doprinio”, kaže Krnić.

Iako pomažu, s lijekovima treba biti oprezan i ne uzimati ih na svoju ruku, već se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Matea Damjanović

Exit mobile version