NEMA SPECIFIČNIH SIMPTOMA

Hrvati testirali 2000 pasa na koronu; Mogu se zaraziti, ali ne prenose virus!

Foto: Unsplash

Istraživanje na zagrebačkoj Veterini počelo je kao prvo takvo u svijetu, samo dan nakon pojave zaraze u Hrvatskoj.

Trogodišnja mješanka Arla nekada i sada. Od veselog i razigranog psa do tužnog i bolesnog. Posljednja dva mjeseca u njezinom zdravstvenom kartonu su temperatura, povraćanje, proljev, slabost, drhtavica. Sve ono što ide uz Covid-19 kojeg su imali njezin vlasnici u 11. mjesecu, pišu Vijesti.hr

“Nekoliko tjedana nakon koronavirusa naš pas je dobio određene simptome kao što su bolovi u mišićima, povraćenje i proljev. Bili smo kod nekoliko veterinara i još nismo ustanovili o čemu je riječ”, kazao je vlasnik psa David.

Arla je jedna od dvije tisuće pasa uključenih u istraživanje Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Testiraju pse i mačke na koronu kako bi otkrili kakve posljedice virus ima na životinje. S tim su počeli prvi u svijetu, samo dan nakon pojave zaraze u Hrvatskoj. Pozitivan je svaki četvrti pas čiji je vlasnik imao Covid.

“Životinje se testiraju slično kao i ljudi. Dakle, uzimaju se brisevi i radi se PCR pretraga, to je za životinje od vlasnika koji su nedavno izašli iz samoizolacije. A za one koji su već prije nekoliko mjeseci bili zaraženi, njima se radi serološko. Dakle, princip je isti kao kod ljudi”, rekao je Vladimir Stevanović iz Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veteroinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više u videoprilogu RTL-a: