Hrvatska ponudila Francuskoj da snosi troškove potrage za Dinom Miškićem

Twitter/marine nationale

Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

Iskusni kapetan o potrazi za Miškićem: ‘Ako su se dokopali splavi, onda i dalje plutaju Atlantikom’

”Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”, kazao je Večernjem listu Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage. ”Francuska strane razmatra tehničke mogućnosti što se još može napraviti budući da je zona potrage ogromna. Trenutno se traga na prostoru 200 milja sjeverozapadno od mjesta potonuća u radijusu od više od 80 milja”, dodao je. To područje trenutno pretražuje šest brodova.

Hrvatska je ranije angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je pak koja iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage. Od tih pet satelita, samo je jedan ‘uhvatio’ predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU: