HRVATSKA PREPUNA NEREGISTRIRANIH VOZILA: Policija nabavila nove uređaje koji ih odmah otkrivaju!

Procjenjuje se da u ovom trenutku u Hrvatskoj nije registrirano čak 50 tisuća vozila

Eko test, svjetla, kočnice. Sve to treba provjeriti na tehničkom pregledu uoči kišne i maglovite jeseni. Barbara se dovezla na tehnički pregled, jer registracija ističe.

“Najbitnija mi je sigurnost auta, jer se tu vozimo kćeri i ja i to je najbitnije”, kaže Barbara.

Na tehničkom je prošla. Ali Dubravko koji na dan pregleda desetke automobila nagledao se svega.

“Najčešći kvarovi su u zglobima ovjesa, u zglobovima upravljačkog mehanizma, i u kočnicama”, Dubravko Greif, kontrolor tehničke ispravnosti vozila.

U tom slučaju, registracija slijedi nakon servisa. No mnogi očito misle da im ni tehnički ni registracija ni osiguranje nisu potrebni. U prvih devet mjeseci ove godine policija je kaznila više od 11 tisuća vozača za volanom neregistranih vozila.

“Od 307 prometnih nesreća s poginulim osobama, u 24 su sudjelovala neosigurana vozila”, Josip Mataija, v. d. voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a

I zato nastavlja s kampanjom STOP neosiguranim vozilima. Od početka 2009. procjena je da se s 300 broj neregistriranih vozila do danas smanjio na 50 tisuća.

“Dakle govorimo šest puta manje, što se tiče samih šteta, smanjili smo ih za 75 posto, što je fenomenalan rezultat”, Igor Komorski, pomoćnik direktora Hrvatskog ureda za osiguranje.

Ipak, i danas su česti slučajevi u kojima neosigurana vozila sudjeluju u nesrećama. U tom se slučaju novac oštećenima isplaćuje iz fonda Ureda za osiguranje, a oni ga naplate od krivca.

“Najviše smo isplatili 2,5 milijuna kuna, a ta šteta može dosezati i do više desetaka milijuna kuna koliko god vam to paradoksalno zvučalo”, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranja.

Od lani – vjerojatnost da ćete u neregistriranom vozilu biti uhvaćena još je veća, jer policija je nabavila 10 uređaja koji u samo jednoj sekundi registriraju i do 10 vozila koja nisu u sustavu.

“Putem našeg informacijskog sustava se provjeri vaša registracija i sustav nam javi ima li nekih prekršaja ili nešto što je nama zanimljivo i izbaci nam alarm”, Ivan Pausić, policajac mobilne jedinice prometne policije.

Ako vas ulove bez registracije, kazna je 2000 kuna. Ako pak automobil ne odjavite u roku od 15 dana i vratite pločice – stiže vam kazna od 700 kuna.
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari