KOLOVOZ PUN OBEĆANJA

Hrvatska više nije na korona karti Njemačke: ”Nastavak sezone je obećavajuć!”

Idi na originalni članak
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Od jučer nova pravila za ulazak u Njemačku. Uvedene su nove kategorije zemalja i mjera za ulazak u zemlju, pa Hrvatska više nije na njihovoj korona karti, a Nijemci se mogu vratiti bez testiranja.

Oglas

Daje to vjetar u leđa nastavku sezone jer upravo su Nijemci naši najčešći gosti. Trenutno ih na Jadranu odmara oko 200 tisuća pa je manje straha da će sezona naglo završiti, pišu Vijesti.hr

Više od milijun turista u Hrvatskoj, milijun noćenja u Medulinu – i to 11 dana prije nego lani. Najbrojniji su već tradicionalno – Nijemci. Hrvatska im je od danas poželjna i na korona karti.

Više u videoprilogu:

Informirali ih djeca, prijatelji ili Robert Koch, Njemčka sada ima dvije vrste rizičnih područja, a ne tri kao do sad. Hrvatske više na toj karti – nema.

”Dakle povratnici, putnici, turisti ili naši državljani koji idu u Njemačku ne trebaju se po povratku testirati nakon povratka iz Hrvatske. To su dobre vijesti, jer olakšava putovanje i nadamo se da će tako ostati i tijekom sezone”, rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

Za druge, rizičnije zemlje, pravilo za Njemačku: negativan test, cijepljenje ili potvrda da ste koronu preboljeli. Obično Nijemce slijede i drugi.

”Mislim da će Poljaci i Austrijanci ići dalje s Robertom Kochom i ovim pravilima, a ovdje treba napomenuti jednu stvar. Ostatak Europe nas gleda po ECDC-u, to je europska karta i ona ostaje ista kao i do sad”, kazao je predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

A to znači narančasta obala – s boljom epidemiološkom situacijom od konkurencije na Sredozemlju.

”Naši prijatelji Nijemci, oni itekako znaju da je kod nas dobro, da je kod nas sigurno. Zato se tako i ponašaju”, rekao je Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina.

Na Twitteru se oglasio i ministar zdravstva, pozvao je građane da poziciju najsigurnije destinacije učvrste poštivanjem mjera i cijepljenjem.

”Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije. Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje”, napisao je ministar Beroš.

Tako ni Zadarska županija, koja se prva zacrvenila, više nije rizična.

”Imamo dobre epidemiološke rezultate, a to je osnova svega. Jer ako imamo dobre rezultate, onda će nam sva pravila biti dobra, a ako ne, bogami nijedno pravilo neće biti”, rekao je Žgomba.

Prošle godine, 20. kolovoza Njemačka je stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu. Svi koji su bili u tim županijama morali su se testirati na povratku, a do rezultata u karantenu. Ove godine kolovoz puno više obećava.

Exit mobile version