EPIDEMIJA SE SMIRUJE?

Hrvatska za Nijemce više nije ‘u crvenom’! Đikić: ‘Oni obožavaju putovati, a mi smo im na vrhu prioriteta’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska više nije na listi visokorizičnih, što znači da na povratku iz Hrvatske u svojoj zemlji više ne moraju u dvotjednu karantenu

S današnjim danom, ako epidemiološka situacija ostane ista, hrvatski se turizam počinje buditi. Nijemci na povratku ne trebaju više u karantenu, a na vidiku su i covid putovnice

Najvažniji pokretač hrvatskog gospodarstva oporavljat će se polako. Iako je trenutno više turista nego lani u ovo doba, za brojke rekordne 2019. trebat će biti jako strpljiv.

Nismo više visokorizični nego rizični

Hrvatska za Nijemce nije više crvena – visokorizična, nego rizična. I to službeno od nedjelje u ponoć.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Jako je dobro da je Njemačka prepoznala poboljšanu epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Znamo da su nam oni jedno najveće tržište. Osobito iz Bavarske iz Baden-Württemberg, najvećih  njemačkih pokrajina koje su najbliže Hrvatskoj”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Iz Crikvenice i Rijeke koje čekaju sezonu kakva je bila nekad, predsjednik Vlade poručuje da epidemija jenjava, živi se više-manje normalno. U Hrvatskoj trenutno boravi 60 000 turista, od kojih je oko 44 tisuće inozemnih.

“Nijemci uistinu obožavaju putovati i oni su prema svojem glasanju Hrvatsku stavili na vrh svojih prioriteta i to će biti vrlo dobra vijest za hrvatski turizam”, kazao je znanstvenik Ivan Đikić.

13.000 njemačkih turista u Hrvatskoj

Kada govorimo o njemačkim turistima, njih je trenutno najviše – oko 13 000. To je gotovo 12 puta više nego isti dan lani, a u godini prije korone bilo ih je oko 40.000.

“Ne smijemo dopustiti da virus ponovno prevlada samo zato što odjednom želimo previše”, kaže predsjednik Instituta Robert Koch Lothar H. Weieler.

Hrvatska više nije na listi visokorizičnih, što znači da na povratku iz Hrvatske u svojoj zemlji više ne moraju u dvotjednu karantenu. No, zbog indijskog soja – svi koji u Njemačku dođu iz Velike Britanije i Sjeverne Irske i dalje će u karantenu.

“Treći val može biti zaustavljen, ali kombinacija cijepljenja i opreza i dalje je važna kako bismo zadržali ovaj trend. Svaki tjedan kad smanjimo broj zaraženih, povećava se šansa za doista dobro ljeto”, kaže njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

“Robert Koch je institucija povjerenja”

Hrvatski znanstvenik s njemačkom adresom, pojašnjava što za Nijemce znače preporuke poput ove Instituta Robert Koch.

“Robert Koch je institucija povjerenja, kredibiliteta i njihovi podaci do sada su bili apsolutno točni i upravo radi toga Njemački građani njima vjeruju i sve mjere koje su donesen od strane njemačke vlade su bile temeljene na podacima Robert Koch instituta”, kaže Đikić.

S obzirom na povećanje broj cijepljenih, a smanjenje broja zaraženih – svi se nadaju ljetu bez obaveznog razmaka i s gužvama, barem približnima kao rekordne 2019, prenose RTL-ove Vijesti.hr.

Leona Šiljeg/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari