Hrvatski turizam u brojkama: ‘Gosti imaju između 35 i 50 godina, a plaća im je iznad 3500 eura’

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/RiPortal

Trendovi su dobri, u Hrvatskoj ima milijun više turista nego 2018.

Oglas

Ako je suditi prema brojkama, turizam u Hrvatskoj cvjeta. 2019. bila je najbolja do sada. Gotovo 21 milijun turista posjetilo je našu zemlju te ostvario 108,6 milijuna noćenja, što je 2,4 posto više nego u 2018. godini.

Više u VIDEOPRILOGU:

Očekuje se nastavak pozitivnog trenda

Već sada na temelju podataka za prvih devet mjeseci 2019. i iz fiskalizacije prihodi su bili veći za devet posto nego preklani. Podatke je predstavio ministar turizma Gari Cappelli zajedno s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem.

U 2020. očekuje se nastavak pozitivnog trenda i to s tri do pet posto turističkog prometa i to ne samo na Jadranu već i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Trendovi su dobri, u zemlji ima milijun više turista nego 2018. godine. To pokazuje i činjenica da je u Hrvatskoj povećana potrošnja za 20 posto u odnosu na 2017.

”Prosječni hrvatski gosti su između 35 i 50 godina. Imaju veću plaću od 3500 eura, do nedavno su imali daleko manju. Potrošnja u hotelima je narasla za 18 posto i došla je negdje na 144 eura. U privatnom smještaju je narasla preko 20 posto. To su sve pokazatelji da smo dobro promovirani. Gosti nas prepoznaju. Dolaze i troše više nego su ikad prije trošili”, izjavio je ministar Gari Cappelli.

Daljnji način privlačenja turista su podizanje kvalitete i investicije od oko šest milijuna eura. U tijeku je rukometno prvenstvo, vaterpolo, prvenstvo u nogometu, Olimpijada, Expo, događanja na sajmovima i cjelokupna marketinška propaganda, uvjeren je Cappelli, ide u smjeru da će hrvatski turizam imati oko tri do pet posto financijskog i fizičkog prometa.
Donna Diana Prćić, Vijesti.hr

Exit mobile version