Hrvatskoj dignut kreditni rejting – znači li to bolji život za građane?

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Ekonomski analitičar Tihomir Domazet smatra da poboljšanje rejtinga može biti osnova za reprogramiranje inozemnih dugova

Oglas

Snažan priljev novca od turizma, poslovno i finacijsko restrukturiranje autocesta, porezna reforma, smanjivanje javnog duga – sve je to pridonijelo Standard and poor’s-ovom podizanju rejtinga.

“Sigurno da ti dobri rezultati koje smo učinili nas trebaju zadovoljiti, ali ne u potpunosti nego trebamo gledati kako i na koji način se vratiti u investicijski rejting”, kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ekonomski analitičar Tihomir Domazet smatra da poboljšanje rejtinga može biti osnova za reprogramiranje inozemnih dugova. No, napominje kako je potrebno više strukturnih reformi.

“Prema mojoj analizi koju su kopristile i te agencije, strukturne, ekonomska struktura gospodarstva je glavna prepreka boljem i efikasnijem gospodarstvu Hrvatske”, rekao je Tihomir Domazet, ekonomski analitičar.

Restrukturiranje Agrokora, smatraju u Standard and Poor’su prigušilo je domaću potražnju, ulaganja su oslabila, no rast potrošnje i investicija ostao je snažan.

Nakon prošlogodišnjeg rasta gospodarstava od 2,8 posto, ove godine očekuje se 2,7 posto, a do 2021. usporavanje na 2,5 posto.

“Svi skupa moramo uložiti velike napore kako bi potencijal gospodarstva rastao, a to je zapravo jedino i to je u izvješću apostrofirano na način da se nastave provoditi strukturne reforme u svim segmentima”, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Oporba poručuje – podizanje rejtinga je dobro, ali to nije zasluga Vlade.

“Ne to je uspjeh gospodarstvenika, prekratko su oni da bi se refekti nekih politika vidjeli, jednostavno se dogodilo da je kriza završila rast je počeo za vrijeme bivše vlade i to su trendovi koji su dobri za hrvatsku, dobro je da je tako naravno da će svaka vlast to pripisivati sebi”, kaže Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Predsjednik Vlade poručuje da treba još jače zapeti na reformama, a Ministar pak, čini se vjeruje i da mu Split donosi sreću.

“Drugi puta za vrijeme mog boravka u Splitu Hrvatskoj dižu kreditni rejting, mislim da ću nastavit s tom praksom u kasnim večernjim satima petkom”, istaknuo je Zdravko Marić, ministar financija.

Pa možda uskoro još koji petak treba provesti u Splitu da i treća agencija Moodys podigne hrvatski rejting.
Ivana Franić

Exit mobile version