DOLAZIT ĆE IH SVE VIŠE

Hrvatskoj nedostaje 100.000 građevinara; U obnovi zaposleni Albanci i Ukrajinci…

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je konačno postala obećana zemlja, bogati zapad kojem smo oduvijek težili. Ok, nije takva nama Hrvatima, ali jest  Ukrajincima, Kosovarima, Bangladešanima, Nepalcima i i svima od barem 23 tisuće stranih građevinskih radnika koji su prošle godine došli na hrvatsku bauštelu. 

Ovdje imaju besplatni smještaj, gablec i plaćicu koja nije velika, ali za standard u njihovim zemljama je golema, kao nama recimo neka njemačka plaća. A kako ovdje žive skromno ostane novaca i za ušteđevinu koju šalju doma svojim obiteljima a nakon nekog vremena se vraćaju kući a na bauštelu onda dolazi netko drugi iz njihove obitelji, pišu Vijesti.hr

I dolazit će ih sve više jer u Hrvatskoj i inače nedostaje građevinskih radnika, a obnova Zagreba i Banije tek počinje. Prema procjeni HGK za obnovu je potrebno najmanje još 100.000 radnika.

Skela i tunela za šutu ima već sada, ali jednom kad krene obnova bit će na svakom koraku. A evo i tko će obnavljati Zagreb i Baniju. Ukrajinci Yuri i Ivan, i Albanci Sergio i Albert.

“Zadovoljan jesam. Dobro to sad morate reći dok je šef tu? Hehe, ma ne i da nije šef tu pričam to što imam u srcu”, kaže građevinski radnik iz Ukrajine, Ivan Hrytsiuk.

Više u videoprilogu: