NA VRHUNCU SMO PETOG VALA

Video | Imaju li COVID potvrde više smisla? Puno epidemiologa smatra da ne. Ipak, neke mjere i dalje su nužne

Foto: Pixsell

‘Jednog dana , vjerovali vi ili ne, neće više biti COVID potvrda. Kad će to biti ne znam. Neka struka to odredi, ali ja mislim d je pravi tajming sad da počnemo razmišljati o tome’, kazao je Hrebak

I dok se ruše rekordi, Velika Britanija ukida sve mjere, a Izrael COVID potvrde. Imaju li smisla kad se omikron brzo širi, a zaraženi su i cijepljeni? Sve više epidemiologa smisao u njima ne vidi unatoč niskoj procijepljenosti u Hrvatskoj! Ipak, neke mjere su i dalje nužne, koje i zašto?

Rekordan broj zaraženih, a njih 13 posto, odnosno više od 2000 ima koronu drugi put. Mnogi od danas zaraženih imaju i COVID potvrdu i koronu. Imaju li u tom slučaju smisla, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Omikron soj izrazito dominira s jedne strane, a s druge strane imamo udio pozitivnih od ukupno testiranih koji je i preko 50% u ovom smislu u kojem su do sad uvedene zaista se postavlja pitanje njihove daljnje smislenosti. Mislim da bi tu trebalo nešto promijeniti.“, izjavio je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Ono što ne bi trebalo mijenjati, ako se pita predsjednika epidemiološkog društva su dvije mjere.

„Ograničavanje događanja, odnosno broja sudionika i nošenje maski bih svakako zadržao“, kazao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

O mogućem ukidanju će se moći govoriti tek za mjesec dana, smatra epidemiolog i član Vladina znanstvena savjeta.

„U vrhuncu smo petog vala i mi moramo napraviti usporenje i zaštitu zdravstvenog sustava i najugroženijih. Ovaj čas, mislim da to nije pametno raditi“, rekao je Branko Kolarić, član Vladina znanstvena savjeta.

Ovaj čas Velika Britanija ukida mjere, a Izrael COVID potvrde.

„Vrlo visoka stopa cijepljenih u zemljama poput Izraela i Velike Britanije ostavlja im mogućnost o ukidanju restrikcija, međutim u zemljama poput Hrvatske gdje je još nedovoljan broj cijepljenih, struka preporuča pridržavanje epidemioloških mjera“, izjavio je Vili Beroš (HDZ), ministar zdravstva.

Dok skače broj zaraženih, ne raste broj pacijenata u bolnicama. U Kliničkoj bolnici Dubrava ih je gotovo 10 puta manje za razliku od najtežih dana.

„Ovaj peti val nam je smanjio broj hospitaliziranih pacijenata, omikron je donio infekciju koja je blaža po svom kliničkom tijeku. Zahvaća gornji respiratorni trakt. Opreza nikad dosta, ali ja se nadam da omikron znači kraj pandemije, ali još je prerano govoriti o tome“, kazala nam je Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava.

Hrvatska sa 64 posto cijepljenog odraslog stanovništva još neće putem ukidanja.

„Za sada treba pričekati s takvom odlukom, trebamo vidjeti što će znanstveni dokazi pokazati i kakva će biti epidemiološka situacija. Da u ovom trenutku imamo 80% cijepljenih bilo bi nam lakše o tome govoriti“, izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

O ukidanju se govorilo i na sastanku vladajuće koalicije, a predložio ga je Dario Hrebak.

„Jednog dana , vjerovali vi ili ne, neće više biti COVID potvrda. Kad će to biti ne znam. Neka struka to odredi, ali ja mislim d je pravi tajming sad da počnemo razmišljati o tome“, poručio je Dario Hrebak (HSLS), saborski zastupnik.

Da su besmislene otpočetka, smatraju MOST-ovi zastupnici koji u ponedjeljak predaju potpise prikupljene za referendum.

„Očekujem da će mnogi presvući kapute u ovom vremenu koje dolazi. Isti taj Hrebak je prije mjesec dana rekao da je naš referendum parazitiranje na mrtvima i da mu je drago da je Zekanović zabio glogov kolac u srce našeg referenduma. Sad govori da su COVID potvrde besmislene što mi govorimo otpočetka“, izjavio je Nikola Grmoja (MOST), saborski zastupnik.

O potvrdama se govori otkako su uvedene, više od pola godine. Zbog njih se prosvjedovalo, a do sad ih je u Hrvatskoj izdano gotovo pet i pol milijuna. Više od pola temeljem cijepljenja, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari