OKUČANI

Ironičan Milanović na obljetnici Bljeska u Okučanima; ‘Mi ostali bili smo na Zrinjevcu, u Ženevi, službama…’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednici države, Vlade i Sabora dolaze odati počast odvojeno, svaki sa svojom pratnjom

U Okučanima se obilježava 26. obljetnica Vojno redarstvene operacije (VRO) Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Predsjednici države, Vlade i Sabora dolaze odati počast odvojeno, svaki sa svojom pratnjom, pišu Vijesti.hr.

I dok je prošle godine hrvatski predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje zbog obilježja HOS-a koja su nosili neki od sudionika protokola, ove je godine on odlučio postaviti pravila. Prema njegovoj zapovjedi, uz njega su bili vojni zapovjednici, među ostalima, i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

Milanović je dao kratku izjavu novinarima, pitanja nisu bila dopuštena.

“Hrvatski branitelji oslobodili su ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili su da se Hrvatska spoji i oslobodi. Tu je bilo malo dobrih i hrabrih ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama… A ovdje se i u drugim dijelovima Hrvatske borio mlali broj ljudi. I zato im hvala i slava. Živjeli!”, poručio je predsjednik i otišao.

Plenković s ministrima 

S druge strane, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence sat vremena kasnije. Bio je u pratnji ministara hrvatskih branitelja Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Maria Banožića i ministar rada Josipa Aladrovića.

Zapadna Slavonija oslobođena u 32 sata

“Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari