Ispovijest bivšeg policajca: ‘Usluge prostitutki koristio je vrh policije, sudstva i politike’

Merkaš kaže da mu je Željka Pokupec dala je do znanja da sumnja da mjera ‘curi’ od Milijana Brkića

Bio je to jedan od najvećih skandala koji je dotaknuo državni vrh. Nešto zbog čega se cijela država dignula na noge. Sportaši, političari, suci i razna druga imena korisnika su se spominjala u tišini. No nitko ih nije iznosio javno.

“Znali smo da je riječ o Nebojši Perunoviću koji je u tom trenutku bio jedan od najvećih svodnika na području grada Zagreba”, kaže Mislav Merkaš, bivši voditelj odsjeka za nadzor organiziranog kriminaliteta PUZ-a.

“Ja sam bio samo jedan mali marginalni lik koji se dobro uklopio i kojeg su iskoristili na način na koji jesu“, izjasnio se Nebojša Perunović Pancho, osuđeni svodnik.

“Usluge prostitutki koristio je vrh policije, odvjetništva, sudstva, iz područja politike i sporta”

Statistika suzbijanja prostitucije u to je vrijeme bila loša, a po gradu se pričalo kako je elitna prostitucija uzela maha. Slučaj je to koji je u tužiteljstvu vodila tadašnja općinska državna odvjetnica, Željka Pokupec.

“Jedino što sam joj rekao je da ako to misli raditi da će biti problematično za odraditi. Jer usluge njegovih prostitutki koje su većinom manekenke su koristili i vaši i naši. Odnosno vrh policije, odvjetništva, sudstva, iz područja politike i sporta. I da će biti nemoguće za odraditi”, govori Merkaš.

No, ipak se krenulo u akciju. Pod nadzor se stavio Nebojša Perunović Pancho koji je imao salon za masažu, ali i djevojke koje su za njega radile.

U klopku su ubrzo upadale i brojne poznate osobe. I tu su nastali problemi. “Nakon prvih tjedan dana smo vidjeli da nešto ne štima jer su djevojke već nakon tjedan dana govorile na telefonima – javio mi se ovaj iz SOE, javio mi je ovaj doktor, javio mi je onaj doktor, da se maknemo od Panče, da se na Panču na veliko radi”, kaže Merkaš.

“Cilj je ministar policije Tomislav Karamarko”

Pančo je kaže shvatio da ga prate, nakon što su tri glavne akterice prestale dolaziti kod njega na solarij i masažu. “Bilo mi je to malo čudno jer su me svaki dan salijetale. Potom sam potražio jednu od njih koja mi je rekla da joj je rečeno da se makne od mene jer me prate. Tada sam shvatio da se nešto događa”, govori Pancho.

Početak praćenja i nadzora, kaže Merkaš, počeo se odvijati kad je tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko bio na službenom putu u Americi. Merkaš tvrdi kako mu je upravo tada tužiteljica priopćila:

“Cilj mjere Panchu nije suzbijanje elitne prostitucije u gradu, nego je cilj istraživanja tadašnji ministar policije, Tomislav Karamarko. Javni pogovor u gradu je bio da njegove prostitutke učestalo dolaze u prostorije košarkaškog kluba Zagreb čiji je on tada bio dopredsjednik i da je cilj mjere njegvoa politička diskreditacija. Tom prilikom mi je rekla da će to biti teško za odraditi jer da je ona uočila da je spomenuti ministar unutarnjih poslova kao osobni prijatelja Nebojše Perunovića imao po izlistima 300 kontakata s Nebojšom Perunovićem Panchom dok 10 dana nakon posebnih dokaznih radnji nije imao nijedan poziv upućen Karamarku i da je vjerojatno mjera procurila prema njemu”, objašnjava Merkaš.

“Nikada nisam pričao s Karamarkom da li me se prati”, govori Pancho na pitanje je li razgovarao s Karamarkom da ga se prati.

“Tomislav Karamarko, na veliku žalost mnogih koji su radi njega i pokrenuli cijelu operaciju, nije imao nikakvih dodirnih točaka sa time. Dolazio mi je jer sam bio dobar maser. Jest da sam bio njegov prijatelj jer se znamo preko 20 godina iz košarkaških dana, ali nikad nije dolazio zbog drugih stvari”, kaže Pancho.

“Pokupec sumnjala da mjera curi od Milijana Brkića”

Po Merkaševim tvrdnjama, jasno se tada znalo – tko je probio mjere.

“Željka Pokupec dala je do znanja da ona zna i da sumnja otkud mjera curi, da je riječ o zamjeniku glavnog ravnatelja policije koji je u to vrijeme bio Milijan Brkić”, govori Merkaš.

Da su mjere probijene i da se spominje ime Milijana Brkića javnost je doznala tek ove godine. A dodatno se šokirala nakon otkrića državnog odvjetnika.

“Spisa predmeta u Općinskom državnom odvjetništvu u ovom trenutku nema”, izjavio je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Gdje je nestalo 11 stranica iz ureda Željke Pokupec do danas se nije doznalo. Kako bi rekonstruirao spis, Dražen Jelenić na razgovore je zvao sve aktere. “Nisam ovlašten davati bilo kakve izjave. Ne mogu vam stvarno ništa reći. Ima u sustavu odgovornih koji su zaduženi za davanje izjava u medijima”, kaže Božo Barbarić, voditelj PN Uskoka Rijeka.

“Znate da ne mogu nšta komentirati, hvala”, govorila Željka Pokupec, bivša općinska državna odvjetnica.

Na razgovor je došao i sam Milijan Brkić.

“Čuo sam da je u jednom opskurnom tjedniku objavljen članak navodno sa 21 stranica. Toliko nisu pisali o drugu Titu. Dakle, to je reciklaža starih tekstova”, kaže Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Državno odvjetničke odluke još uvijek nema

Rekonstrukcija spisa brzo je završena – no, državno odvjetničke odluke još uvijek nema!

Mislav Merkaš podsjeća kako se i 2011. godine, kao i danas provjeravalo tko je krtica iz policije, iako mu je sama Željka Pokupec otkrila kako je i riječki PNUSKOK otkrio Brkića.

“Nakon toga sam joj rekao, dobro da mi je rekla, i da će se svojski potruditi da otkrije odakle mjera curi pa makar sve propalo. Pitao sam je što je s mjerom, i što će biti sa sucima koji su koristili usluge, da li će se pozivati svjedoci i slično, na što je odgovor glasio da što se tiče DORH-a i odvjetništva – njihov spis je završen i da će se ići na nagodbu jer je to viša sila i da će se ostati na tome “, kaže Merkaš.

Merkaš tvrdi kako se mnogo ljudi tada zaštitilo. Sudac sa zagrebačkog županijskog suda koji je koristio usluge prostitucije nikad nije pozvan za svjedoka. Kao i mnogi drugi poznati ljudi. Uhićenje glavnih aktera elitne prostitucije odrađeno je na kraju i bez Mislava Merkaša iako su on i njegov odjel – odradili 90 posto posla. Da se kreće s uhićenjima, saznao je nakon poziva kolege dok je bio na godišnjem odmoru.

“Nemoj me spominjati da nemam nekih problema”

“Poručio mi je još da baš u trenutku pretrage salona u Domu sportova je zvao sudac Županijskog suda u Zagrebu za kojeg su već utvrdili mjerama da je koristio seksualne usluge prostitutki, i pokušao se naručiti na masažu… Na što mu je službenica salona odgovorila da je policija u salonu i da imaju pretragu, na što joj rekao kako je to nemoguće jer bi on znao za nalog i pretragu. Kad su mu ponudili da govori s policijskim službenikom, poklopio je slušalicu”, objašnjava Merkaš.

Pančo o imenima danas ne želi govoriti, iako je doživio mnoga razočaranja od visokopozicioniranih osoba.

“Dok sam bio u zatvoru, čak su mnogi slali poruke koje su govorile – nemoj me spominjat da nemam nekih problema, pomoći ću ti kad izađeš. No kako to biva kad imaju koristi od tebe imaš tisuću prijatelja, a kad više nemaju onda vas zaobilaze i čak dovode u situaciju da se osjećate poniženo“, govori Pancho.

Pokazao nam je isječke iz novinskih članaka. Nekad je bio glavna zvijezda. Čovjek koji je masirao odbojkaše, rukometaše, košarkaše, brojne političare, ali i svjetske zvijezde. Osoba koju su tražili svi. “Ni S od svodnika nisam bio. Bar nikad nisam htio biti, ali nažalost upao sam u tako nešto da ni sam nisam znao kako. I eto snosim posljedice toga”, govori Pancho.

Tvrdi – priznao je kazneno djelo, iako nije to sve bilo baš tako. “Bio sam dio toga i snosio sam krivicu. Priznao sam dio toga, ali priznao sam i puno više za što sigurno nisam kriv. I da sam vodio spor do kraja siguran sam da bi me bili oslobodili”, kaže Pancho.

To što je on radio, kaže, nije bilo podvođenje. “Te su djevojke same dolazile. Skinule bi sliku sa interneta, bio to političar ili neka poznata ličnost i pitali da li ga znali i da li bi ih mogao upoznati. Same su dolazile i tražile taj kontakt i nudile taj kontakt”, objašnjava Pancho.

Najteže mu je palo sto se u trenutku uhićenja spominjala njegova obitelj, secirao cijeli zivot, tražili susjedi, analizirale bilježnice.

“Našli su popis od 60 žena i kraj svakog imena iznos 200, 150. Bili su sretni jer su mislili da su našli da radim neku evidenciju, a to su bili članovi mog fitness kluba koji su plaćali godišnju članarinu”, kaže Pancho.

Danas više nema posao. Ni prijatelje, a taj biljeg, kaže, pratit će ga do kraja života.

Merkaš je radio na najznačajnijim slučajevima, a sada nema posao

Svoj posao više nema niti Mislav Merkaš. 17 godina radio je kao policajac. Vođa grupe i voditelj odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta. Radio je na najznačajnijim uhićenjima. Od onih za Ivu Pukanića i Niku Franjića do uhićenja otmičara sina generala Zagorca. I drugih slučajeva s elementima nasilja, ubojstva, iznude i otmice. Prostituke i svodnici bili su mu glavni izvor informacija, a na kraju je završio u zatvoru zbog optužbi za primanje mita od svodnika.

“Nije mi dokazano niti jedno kazneno djelo primanje mita, iako se teretim da sam u 6 godina primio 162 tisuće eura odnosno 162 puta da sam primio po 1000 eura. Tijekom tih mjera tereti me se da sam primio 18 tisuća eura, odnosno 18 puta po tisuću eura”, govori Merkaš.

U njegovom slučaju, priča nam, bilo je cijeli niz nelogičnosti. Zbog propusta pritvorskog nadzornika – dva puta je u jednom danu uhićen. U pretres stana policija mu je kaže dosla u punoj ratnoj spremi. Fotografirane su mu umjetnine u stanu, a za svjedoka su, kaže, oko toga zvali – inžinjera hortikulture.

“Najsmješnije od toga je što je ta svjedokinja, po struci inženjer hortikulture, sliku mog maloljetnog sina od 10 godina procijenila kao vrijednost od 1500 eura i kao autorsko djelo jednog akademskog slikara”, govori Merkaš.

Nepoštenim danas smatra i da su svjedoke ispitivali presporo, jer su u jednom trenutku iza rešetaka bili i on i supruga koju terete za pomaganje. Ona je radila u policiji, ali na upravnim poslovima. Nakon uhićenja, kaže, bila je podvrgnuta ucjenama.

“U popodnevnim satima zvali su moju suprugu na obavijesni razgovor poručujući joj da kaže da sam ja uzimao novac od svodnika i prostitutki i da smo tim novcem kupovali nekretnine na Korčuli. I ona govori da kako to može reći kada zna da smo nekretnine kupovali pet godina prije inkriminiranog razdoblja i to od novca koji su nam dali roditelji i iz kredita. Odgovorili su da ih se ne tiče i da joj je šefica poručila da ako to ne kaže da će ići u istražni zatvor i da jako dugo neće vidjeti maloljetnog sina – dakle našeg sina koji je u to vrijeme imao 10 godina”, govori Merkaš.

Supruga nije pristala, pa su oboje mjesecima bili pritvoreni. On je zbog činjenice da je u zatvoru bio s Pukanićevim ubojicama tužio državu i dobio odštetu. “Naravno da sam bio izložen prijetnjama drugih okrivljenika, počinitelja najtežih kaznenih djela. Čak sam bio smješten s njima u ćeliju, odjel i na šetnju“, kaže Merkaš.

Brkić: To su laži i gluposti koje ne zaslužuju komentar

Odvjetnik se žalio i na činjenicu da je njegov slučaj vodila Željka Pokupec s kojom se ranije sukobljavao. No DORH je sve pritužbe odbacio.

“Ona je bila osoba koja taj predmet nije smjela raditi. Ukoliko ga je odmah dobila u rad, ona je trebala odmah obavijestiti glavnog državnog odvjetnika o tim okolnostima, neslaganju, sukobima i zatražiti da on ocijeni da li ona smije raditi taj slucaj”, kaže Hrvoje Pezelj, odvjetnik Mislava Merkaša.

Milijan Brkić sve ovo nije htio komentirati. Poručio je samo kako laži i gluposti ne zaslužuju komentar. Pred kameru nije htjela stati niti Željka Pokupec, iako više ne radi u tužiteljstvu. Posljednjih nekoliko godina je odvjetnica. Ali i okrivljenica, jer joj u Rijeci treba početi suđenje za pogodovanje sinu načelnika zagrebačke policije – Goranu Burušiću.

Redakciji je poslala pismo sa svojim očitovanjem: “Ističem da se radi o neistinitim navodima, a motivi kojima se Mislav Merkaš rukovodi osobne su naravi, usmjereni isključivo na izbjegavanje kaznene odgovornosti i ujedno difamiranje mojeg rada u drugom kaznenom predmetu koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi baš protiv Mislava Merkaša zbog organiziranja prostitucije i s tim u svezi odavanja povlaštenih informacija te zlouporabe položaja i ovlasti, u kojem predmetu sam obavljala poslove zamjenika ravnatelja USKOK-a i ovlaštenog tužitelja.”

Tvrdi kako su Merkaševi navodi neistiniti, te kako je smiješno da on sada govori o nečijoj odgovornosti nakon 8 godina i da u otkrivanju probijanja mjera – nije sudjelovao. A da rad policije i pravosudnih tijela ona nije ovlaštena komentirati.

Merkaš tvrdi o svemu je odlučio progovoriti jer je sam postao žrtva pravosudnog sustava. “Indikativno je da sam 7 godina nakon uhićenja sam bio izložen medijskom linču po svim TV kućama i pisanim medijima, ja i moja obitelj, a sad kad počinje suđenje nakon 7 godina i kad bi ja trebao nešto reći u svoju obranu, da sud isključi javnost sa rasprave smatram zanimljivo i indikativno”, govori Merkaš.

Pancho napisao knjigu

Indikativno je puno toga danas i Panči koji je o svom slučaju napisao je i knjigu.

“To su poltroni i licemjeri koji su me koristili u svemu tome, a onda okrenuli leđa kada mi je trebala pomoć. Ljudi na pozicijama, bilo poslovnim bilo nekim drugim, se predstavljaju kao moralni ljudi, a to su ustvari ljudi s dvostrukim moralom”, govori Pancho.

U knjizi najvjerojatnije neće biti imena, ali svi će se jasno prepoznati. “Savjest mi je čista bez obzira na sve. Teško mi je palo i žao mi je što su počeli uplitati moju obitelj u to koja zaista nema veze s tim i ne vidim svrhu toga jer sam platio dosta i odradio sam svoj dug koji sam imao”, kaže Pancho.

Cilj svega ovoga, danas vjeruje, nije bio on. Ali se na njemu na kraju sve slomilo.
Ivana Ivanda

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari