Ispovijest roditelja sijamskih blizanki: ‘Kad smo ih vidjeli razdvojene, nismo znali kud bi koju’

Valentina i Kristina jedinstvene su u svijetu i u Hrvatskoj, a roditelji su se prisjetili samog njihovog rođenja

Najveća, najvažnija i najljepša priča ovog tjedna sigurno je maestralan, svjetski uspjeh naših liječnika koji su tek drugi tim na svijetu koji je uspio razdvojiti sijamske blizanke spojene jetrom.

Više od liječnika strepilo je samo dvoje ljudi: mama Marija i tata Petar. Kad je bila samo tri mjeseca trudna Mariji je liječnik rekao: nosite sijamske blizanke.

Što i nije baš neka sretna vijest ako znate da sijamski blizanci često umru, da se u Hrvatskoj ne rađaju gotovo nikad i da u našoj zemlji još nikad nisu uspješno razdvojeni. Ali, vjerovali su liječnicima i sada samo čekaju da se njihovom sinu i kćeri u Virovitici pridruže još dvije sestrice.

Za Valentinu i Kristinu čula je cijela Hrvatska

Valentina i Kristina slave četiri mjeseca, a za njih je čula cijela Hrvatska. Roditelji su sretni i ponosni.

“Najgore nam je bilo kad su bili na operaciji i prije toga dok su imale upalu crijeva, to je bilo teško, jedva su preživjele”, kazao je otac Petar Tambolaš.

“Doktor Kovačević me na ultrazvuku pitao, ‘gospođo, što nosite’, ja sam mu rekla pa dijete, pitao me ‘koliko’, pa jedno. Samo je kazao ‘gospođo tu je dvoje, al nije baš najbolje. Poslao me na Sveti Duh kod doktora Habeka pod sumnjom da su sijamski blizanci”, rekla pak je majka Marija.

Jednog doktora u Virovitici Marija nije htjela spominjati.

Liječnik ju nagovarao na abortus

“Pitao me, ‘a gospođo, zašto ste odlučili tak šta ić rodit’, reko pa nije to tak šta, to su moja djeca. Na to je rekao ‘ma to je za mene tak šta. Niste čuli da ima abortusa i svega’, rekla sam mu da to kod nas ne dolazi u obzir”, prisjetila se Marija.

Najteži dio cijelog ovog puta roditeljima je bilo iščekivanje ultrazvuka, otkrivanje…

“Prvo su bili dečki, pa su onda ispale curice, sijamski, pa imaju svaka svoje srce, pa želuce, ali to nismo znali sto posto dok se nisu rodili”, kazala je majka.

“Najgore nam je bilo kad smo išli u Zagreb kad smo saznali da su sto posto spojene”, rekao pak je otac Petar.

Majka je imala grozne noćne more

Marija je istaknula kako su joj najgore bile noćne more.

“Sanjala sam svakakve snove”, prisjetila se Marija.

“Dok su se rodile Kristina je bila slabija, krhkija, a sad se to obrnulo. Različitog su karaktera”, pričali su oduševljeno.

Prvi put su ih vidjeli svaku u svom krevetiću pa su rekli da su im izgledale puno veće svaka posebno, nego kad su bile spojene zajedo.

“Nismo znali kud bi koju. I strah i sreća…”, kazali su u razgovoru za RTL Direkt.
Leona Šiljeg

Više u VIDEOPRILOGU: