Istarski raj za umirovljenike: Dom bez liste čekanja, smještaj plaća grad, božićnica…

Grad subvencionira smještaj u samom domu, ali i u privatnim kućama

Dom bez liste čekanja, subvencioniran do 100% cijene ovisno o visini mirovine, besplatan parking u centru, naknada za troškove stanovanja, pomoć u kućama, dnevni topli obrok, božićnica i učilište za treću životnu dob. Ukratko raj za umirovljenike.

“Lijepo je, čisto, uredno i ljudi dobri. Ja ne čujem jednu ružnu riječ”, kaže Natalija Milka Pikot, korisnica doma.

Posjete su dozvoljene tijekom cijelog dana pa se Adriano, kada dođe pomoći majci, osjeća kao u obitelji.

“Oni u ovom domu imaju sve što im treba. Pogledao sam dosta drugih domova i nema nijednog koji bi se mogao usporediti s ovim”, kaže Adriano Pozzecco.

Šezdeset zaposlenika opslužuje stotinjak korisnika doma. Opuštaju se uz zvukove tibetanskih posuda, provode kreativne radionice, vježbaju jogu, odbojku i stolni tenis. Imaju prostor za molitvu kao i za frizuru. Vlatko se najbolje opušta uz meditaciju.

“Zamrači se prostorija, onda dođe jedna gospođa i priča nam da se smirimo, da povučemo energiju iz zemlje i tako. Neki put zaspim, ali ona se ne ljuti, kaže možeš spavati”, kaže Vlatko Rešnev, korisnik doma.

U svim sobama korisnici uživaju nadstandard dok zdravstvenu njegu monitorira poseban software. A preko puta doma POS-ovi stanovi. Umag ih je izgradio 120, a dodatnih 120 je u pripremi. Više nego svi istarski gradovi zajedno. Dodajte na to potpuno besplatne vrtiće, školske udžbenike i triput nižu cijenu odvožnje otpada i postat će vam jasno zašto se isplati živjeti u Umagu.

“Po reakcijama naših građana smatramo da radimo dobro, naravno da uvijek može možda nešto bolje, ali uvijek smo spremni na slušanje različitih sugestija, konstruktivnih kritika”, kaže Slaviša Šmalc (SDP), pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga.

A podmetanja ima, posebice od strane IDS-a koji vlada u ostalih devet istarskih gradova.

“Županija je nešto što nažalost ne prepoznaje prednost i kvalitetu Grada Umaga. Ne znam iz kojih razloga, vjerojatno iz političkih, s nama ne želi komunicirati”, kaže Vili Bassanese (SDP), gradonačelnik Umaga.

Umag očito može i bez velike politike biti grad po mjeri malog čovjeka.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU: