IPAK, OPREZ JE TU

ISTRA SLUŽBENO U ZELENOJ ZONI! ‘I dalje se trebamo paziti da ne trebamo zatvarati pred sezonu’

Idi na originalni članak
Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Opuštanjem mjera Istrani su se vratili svojim omiljenim razbibrigama

Oglas

Za razliku od hrvatskog juga, na sjeveru je Istra početkom ovog tjedna i službeno ušla u zelenu zonu.

Pokazuju to podaci Europske unije prema kojima u posljednjih 14 dana ima u prosjeku tek 24 novozaraženih na sto tisuća stanovnika. No istarski Stožer upozorava da ovo nije trenutak da se građani opuste! Sasvim suprotno, poruka je da sad još više paze na mjere kako bi i ostali u zelenom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Opuštanjem mjera Istrani su se vratili svojim omiljenim razbibrigama – ispijanju kave i čakulanju na suncu. Istodobno stižu i dobre vijesti iz Europske unije – Istra je i službeno u zelenoj zoni. No je li doista vrijeme da se potpuno opustimo?

“I dalje se paziti da ne trebamo zatvarati pred sezonu.  –Pa ja iskreno mislim da bi se trebali malo opustiti pošto kako se čuvamo već tri mjeseca zatvorenim kafićima i svime ali mislim da bi neki razmak trebali držati da ipak pazimo na svoje najbliže”, kažu Klara Cukon i Simona Šuran iz Pule.

“Ali je lijepo da opet možemo sjest malo se podružiti ali u svakom slučaju uz oprez”, rekao je Luka Agatić.

Jer prošle su godine naUčili da brojke mogu vrlo brzo pOrasti ako se građani previše Opuste.

“Mislim da su ljudi samosvjesni i da su jako svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da nikome nije u interesu da se vratimo na staro”, rekla je Marina Palaversić, vlasnica ugostiteljskog objekta u Puli

Turistička sezona mogla bi biti dobra no predsezona je ugrožena. Otvaranje granica i brzina procjepljivanja sporije su u odnosu na ono što se očekivalo prošle godine.

“Prema tome ništa nije gotovo, oprez, oprez i oprez i pokušati održati te brojke cijelu ovu godinu ili do kraja pandemije”, rekao je Boris Žgomba,predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK .

Unatoč niskim brojkama, na poluotoku je virus ušao u škole i vrtiće pa i u pulsku opću bolnicu u kojoj su trenutačno ograničeni posjeti. Stanje je zasad pod kontrolom, a istarski je stožer zadovoljan postignutim rezultatima.

“Međutim nismo mirni niti malo jer smo vrlo zabrinuti što se događa u okruženju .I nećemo se uopće libiti ako procijenimo da dolazi do eskalacije rasta virusa da neke mjere opet zaoštrimo koliko god to bilo bolno”, rekao je Dino Kozlevac,načelnik Stožera civilne zaštite istarske županije .

Zato pozIvaju sve građane da užIvaju u starom normalnom, ali s visokom dozom opreza kako nadomak sezone ne bismo opet gledali prizore praznih terasa i kafića.

Ivan Dobran

Exit mobile version