ISTRAŽILI SMO: Koja su najtraženija zanimanja na burzi?

Foto: Ilustracija (Pero Lovrović/Pixsell)

Na burzi je nezaposleno više od 137 tisuća ljudi, a otvorenih radnih mjesta šest je puta manje

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sezona je počela, poslodavci vape za radnicima, a najtraženija zanimanja su: prodavači, konobari, čistačice, kuhari, vozači.

Na burzi je nezaposleno više od 137 tisuća ljudi, a otvorenih radnih mjesta šest je puta manje.

Prvi dan ljeta, sezona je počela, ali se i dalje traže radnici. Trenutno je 755 oglasa za konobare i gotovo 500 za kuhare.

“Jednom pukom prilikom jedan prijatelj mi je rekao da jedan lokal traži barmena i baristu i da su spremni i platiti školovanje. Meni je to zvučalo kao dobra prilika da se iskušam i evo ga”, kaže Nikola Kovač, konobar.

Nikola je u Istru stigao iz Ogulina i radi u ugostiteljstvu dvije godine. Posao nije dugo tražio, posao je pronašao njega – jer konobari se traže svake sezone.

“Najtraženija zanimanja su na razini srednje i niže obrazovne razine. Trenutno su natraženiji prodavači, konobari, kuhari i čistačice. Navedena zanimanja su u skladu s našim očekivanjima budući da se radi o početku turističke sezone”, ističe Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Samo za ova zanimanja raspisano je 3169 oglasa, ali se svake godine nezaposleni dodatno obrazuju da lakše nađu posao.

“Prekvalificirali smo 1490 naših nezaposlenih odnosno stručno obrazovali za potrebe u djelatnostima u turizmu i ugostiteljstvu. To su pomoćni konobari, kuhari, slastičari i slično”, dodaje Hrga.

Nisu među top 5 oglasa za posao, ali jesu među top 10. Medicinske sestre ili tehničari traže se i u najvećoj dječjoj bolnici. Klaićeva treba tri radnika.

“Nama se najčešće oslobađaju radna mjesta na najtežim jedinicama poput intenzivnog liječenja ili onkološkog odjela. Kolegice su otišle na rad u inozemstvo, to su London, Irska i Njemačka. Moram reći da su kod nas sestre visoko educirane, ne boje se raditi vani”, ističe glavna medicinska sestra u Klaićevoj bolnici Anita Mišković.

Za one koji su ostali – otvoreno je gotovo 22 tisuće radnih mjesta, ali je nezaposlenih šest puta više.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari