ISTRAŽILI SMO: Koliko je moguće da Gorani, Primorci i Istrijani voze besplatno kroz Učku i na Krk?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Prolaz Krčkim mostom koštat će vas 35 kuna, a sve je previše, ako se uzme u obzir da je još 1990. godine taj most u cijelosti isplaćen, kažu iz Primorsko-goranskog saveza

Kako su Imoćani dobili besplatan prolaz kroz tunel Sveti Ilija – tako i Gorani i Istrijani traže svoju računicu u državnim povlasticama. Krenulo je tiho s prijedlogom PGS-a za ukidanjem cestarine za Krčki most, tunel Učku i goransku autocestu, a moglo bi završiti besplatnim Krčkim mostom za čitavu Hrvatsku.

Prolaz Krčkim mostom koštat će vas 35 kuna, a sve je previše, ako se uzme u obzir da je još 1990. godine taj most u cijelosti isplaćen, kažu iz Primorsko-goranskog saveza.

“Ovakvo oslobađanje građana jedne regije na način da jedan Riječanin može doć na kavu na Krk a da ne plati mostarinu ne bi nikog ugrozilo”, rekao nam je predsjednik PGS-a Dario Vasilić.

PGS traži da se stanovnike županije oslobodi plaćanja te mostarine, kao i autoceste do Rupe i Gorskog kotara.

“Na taj način smatramo da će se poboljšat protočnost, da će se poboljšat dinamika gospodarstva, demografija u nekim područjima kao što je naš Gorski kotar”, istaknuo Vasilić koji smatra da se sve to može napraviti po uzoru na ukidanje naplate tunela Sv. Ilija. Nepoštena je, kažu PGS-ovci, i naplata tunela Učka, koji je izgrađen samodoprinosima i kreditom koji je odavno otplaćen.

S druge strane, za tunel Sveti Ilija država i dalje otplaćuje kredit od 600 milijuna kuna. Podrška stiže i od primorsko-goranskog župana. On smatra kako mostovi i tuneli trebaju biti besplatni za cijelu Hrvatsku.

Inicijativa ide u Sabor, a odluka je na Vladi i na ministru prometa, koji je kao rođeni Novljanin dobro upiznat s problemima ove županije.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj