PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Video | Iz dana u dan – sve više mrtvih na cestama! Svaki četvrti bio je motorist ili mopedist…

Foto: Riportal/C.B.

Neke vozače očito nisu impresionirale ni drakonske policijske kazne

Iz dana u dan – sve više je mrtvih na cestama. Policijski podaci kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine poginulo 130 osoba. Svaki četvrti bio je motorist ili mopedist. I dok prometna struka nije iznenađena, iz policije apeliraju – pazite kako vozite. Za nesreću je potrebna sekunda.

Poražavajuća statistika

Svako malo stravičan prizor na cestama. Razlog uvijek isti – jedan od četiri ubojice u prometu – brzina, alkohol, pojas ili mobitel, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Možemo reći da su tu prvu polovicu ove godine obilježile pogibije mopedista i motociklista”, izjavio je Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Statistika u prvih šest mjeseci ove godine je poražavajuća. Poginulo je 130 osoba. 15 više nego u istom razdoblju lani. Najviše mopedista i motociklista, točnije njih 34. I to uglavnom zbog prevelike brzine. Uz motoriste, apel je uvijek i na mladim vozačima koji obično nisu svjesni da su neiskusni.

“Žele se vjerojatno dokazati, ima tu sigurno i hedonističkih motiva jer brzo voziti je ugodno, nastoje postići neko zadovoljstvo u vožnji, impresionirati osobu – istog ili suprotnog spola, dakle nekog impresionirati”, smatra Ljiljana Mikuš, prometna psihologinja.

Neke vozače očito nisu impresionirale ni drakonske policijske kazne. Primjerice, korištenje mobitela u vožnji može vas stajati tisuću kuna, ali i života. Jer ponekad je za nepažnju – upozorava struka – dovoljno jako malo.

Kamere za nadzor brzine

“Skretanje pogleda sa ceste je vrlo, vrlo opasno. To je jedna sekunda, ali ta sekunda ovisi o brzini kretanja vozila. I sad ako se vozite što većom brzinom, ta sekunda je itekako opasna”, izjavio je Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.

Kako bi se smrtnost smanjila, na svim crnim točkama već mjesecima se nalaze i kamere za nadzor brzine. I to diljem zemlje

Trenutačno ih imamo 103 koje se mijenjaju u 233 kućišta. Većina njih ima odličnu rezoluciju, koja je na pojedinim mjestima toliko dobra da se može zumirati i najsitniji detalj u Vašem automobilu.

“Same lokacije odabrane su upravo temeljem statističkih i analitičkih pokazatelja o broju prometnih nesreća, tamo gdje su se dešavale najveće nesreće – upravo su te lokacije birane za postavljanje kućišta”, kazao je Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

No, unatoč svemu tome – pomaka nema. Prošlog vikenda u prometu je zatečeno 20 recidivista. Analizom prekršaja, jasno je kako je najviše alkoholiziranih vozača između 31 i 40 godina.

Ivana Ivanda Rožić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari