72 SATA RAZMAKA

Video |VIDEO Iznajmljivači apartmana na mukama: ‘Morat ćemo staviti neku dodatnu cijenu za čišćenje’

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

‘Morat ćemo uložiti dodatno u dezinfekcijska sredstva, što se malo kosi i s politikom cijena’

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Smjernice za čišćenje apartmana koje je izdao Airbnb zabrinule su brojne iznjamljivače. Uz niz detalja, najviše ih smeta 72 sata razmaka između odlaska gostiju i dolaska novih.

Ipak, prema najavama nadležnog ministarstva, mjere u turizmu bit će razumne, a podrazumijevat će samo nešto bolju higijenu i pridržavanje mjera fizičke distance. Što o svemu misle spremačice, ali i vlasnici apartmana, provjerila je naša reporterka Dragana Eterović.

Apartmani se spremaju, ali za koga i kada – još je neizvjesno. No, ono što je jasno da će troškovi čišćenja iznajmljivačima znatno porasti.

“Morat ćemo uložiti dodatno u dezinfekcijska sredstva, što se malo kosi i s politikom cijena unutar smještajne jedinice… Tako da mislim da bismo trebali staviti neku dodatnu cijenu za čišćenje s ovom narednom sezonom upravo da bi gostima osigurali siguran boravak”, kaže Barbara Marković, vlasnica apartmana.

Na spremanje će se trošiti više vremena i sredstava, ali agencije za čišćenje ne vjeruju da će njihov rad poskupjeti.

“Troškovi  će rasti, ali kakvo će biti stanje, bojim se da neće biti posla. I bojim se rada na crno koji je u mojoj djelatnosti slabo kontroliran”, ističe Mira Barbarić, vlasnica obrta za čišćenje.

Preporuke na nekim platformama prilično su zahtjevne, no iznajmljivači se nadaju da takve mjere neće biti u Hrvatskoj.

“Većinom su mi “last minute” rezervacije, rijetko su na pet, sedam ili deset dana. U mom slučaju, mogu staviti ključ u bravu ako dođu restrikcije o 72 sata ili više nakon svakog gosta. Smatram da je i većini mojih kolega tako”, ističe Fani Bošnjak, vlasnica apartmana.

Preporuke na platformama su samo smjernice, a ne i obveza. Najvažnije je da se gost osjeća sigurno – dodaju iskusni turistički djelatnici.

“Tako recimo ostavi se neka obavijest da se očistilo u skladu s posebnim mjerama, neovisno o profesionalnom odnošenju kao dosad prema smještajnim objektima. Također, da se eventualno ostave neka dezinfekcijska sredstva”, rekla je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Split.

Idući tjedan donijet će se mjere za turizam, u ugostiteljskim objektima i smještaju.

“Možemo se prilagoditi, bez nekih plekisglasa silnih, građevinskih intervencija, bit će bitna udaljenost, dobra dezinfekcija… I te stvari tu će se pridodati najviše pažnje”, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

Dezinfekcijska sredstva su spremna, baš kao i apartmani – čekaju su samo gosti…

Exit mobile version