TURISTI NE BRINU PREVIŠE

Jadran opet narančast na Covid karti! Slijedi li špica ili krah turističke sezone?

Ilustracija: H. Skočić/Riportal

Iako su epidemiološke brojke lošije nego lani, turista je više. Dokazuje to i gužva u splitskoj trajektnoj luci

U Hrvatskoj se danas odmara više od 700 tisuća turista. Brojke su to koje bude optimizam u zemlji u kojoj 20 posto BDP-a ovisi upravo o prihodima iz turizma.

No, dok se približavamo špici sezone, njen nastavak je neizvjestan. Hrvatska obala je na Covid karti Europe narančasta. Prijeđemo li u crveno, to bi mogao biti i krah sezone, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Sjećate li se kada je turistička sezona bila ugrožena samo lošim vremenom? Staro normalno je iza nas, a puno više od sive boje neba turizmu prijeti narančasta boja.

Obitelj Harris je iz Sjedinjenih država doputovala na zelenu obalu. Otputovat će s narančaste, ako se situacija dodatno ne pogorša. No, turiste u Splitu to ne zabrinjava previše.

“Ne, mi samo uživamo u turističkim ljepotama, idemo na turu preko tri otoka i uživamo u odmoru”, kaže Ryan Harris.

“Nismo zabrinuti. Cijepljeni smo pa nam situacija ne smeta”, dodaje David Moravčik iz Slovačke.

Iako su epidemiološke brojke lošije nego lani, turista je više. Dokazuje to i gužva u splitskoj trajektnoj luci. 30 posto više prometa nego lani u ovo vrijeme, a 68 posto prometa od zasad nedostižne predkovidne 2019.

“Ovo nam je dosad najjači vikend, 50 tisuća putnika, 12 500 vozila. U 11:30 smo imali jednu izvanrednu liniju za Supetar. Kako je bio pritisak u Splitu, tako nam je još veći pritisak u Supetru. Cjelo jutro nam pristižu vozila, zaista su gužve, lijepo je sve to vidjet i nadamo se da ćemo zadržati ovaj pozitivni ritam”, govori Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

U Hrvatskoj trenutno odmara 730.000 turista, od toga 630.000 stranaca. Najviše ih je u Istri, na Kvarneru, te Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Najposjećenije destinacije su većinom na sjevernom jadranu. I baš zato Istrijanima najteže pada što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti degradirao cijelu obalu, iako se taj dio Hrvatske hvali dobrom epidemiološkom slikom.

“Malo smo zabrinuti. Mi i dalje tvrdimo da je Istra u zelenom. Oni su sad proglasili da smo u narančastom. Međutim, trebamo ostat što duže u toj narančastoj zoni i ne nikako dozvolit, jer najave su dobre, gostiju ima, booking je dobar i za mjesec kolovoz, dakle, mi ne smijemo dozvolit da uđemo u crvenu boju”, rekao je direktor TZ Općine Medulin Enco Crnobori.

Dijelovi Grčke se crvene, kao i cijeli Portugal i Španjolska. Ako i naša obala poprimi boju konkurencije, to bi sezonu koja je dobro započela moglo naprasno prekinuti i time izbiti nenadoknadiva sredstva iz državnog proračuna. Uči nas tome i lanjsko iskustvo.

“Moja preporuka svima je cijepit se. Cijepite se da bisvmo se vratili nekakvoj svakodnevici. Međutim naravno da smo zabrinuti šta će biti i kako će biti, ali svi se nadamo dobrome”, jasno će Sandra Miletić iz Splita.

“Mišljenja sam da će se ponovit lanjska gorina, možda ne datumski, ali kao i prošle godine čitava europa nam je dala zamjerku zbog noćnih klubova. Naši se uporno toga nisu tili odreć. Mislim da će ta stvar i ove godine upropastit sve”, dodaje Marinko Rautek iz Splita.

Problem su velika okupljanja, i jučer je poručeno iz Stožera civilne zaštite.

“Ako vidite da vam je na jednom mjestu više od sto ljudi, da ne kažem nekoliko stotina ljudi, ako ne možete utvrdit epidemiološki status svakoga od njih, taj događaj treba zabraniti”, rekao je Davor Božinović.

No, takve se preporuke još uvijek samo savjetuju lokalnim stožerima. Nacionalni zabrane zasad ne donosi, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari