JE LI SUSTAV ZAKAZAO: Tko je odgovoran za okrutnu ovrhu sina Nine Kuluz?

Postupkom ovrhe jutros je iznenađen i ministar pravosuđa. Dok on čeka izvješće, RTL istražuje kako je moguće da se dijete izloži toliko velikom stresu

Pravosudna inspekcija provodi nadzor nad općinskim sudom u Splitu nakon što je na okrutan način devetogodišnji sin Nine Kuluz predan ocu iako se otimao i plakao kako želi ostati s majkom. (OVDJE)

Dan nakon mučnih scena, Nina Kuluz sina po Torinu traži sa sestrom.

“Cijelim putem Nina je pokušavala i putem poruka i telefonskim pozivom dobiti oca, on se ne javlja. Ne odgovara na poruke. Ne odgovara na pozive”, telefonom nam je potvrdila Vanja, sestra Nine Kuluz. Sa sinom se posljednji put čula sinoć.

“Dijete je nazvalo majku i reklo je: ‘Mama, mene će sutra pustiti, dođi po mene, budi jedan sat, samo pozvoni, ja ću se spustiti’. I onda je dao tatu na telefon. Nina ga je pitala da objasni gdje je dijete, da ga želi vidjeti, međutim on je rekao da nema kredita i poklopio slušalicu i nije htio reći gdje je dijete”, nastavlja Vanja Kuluz.

Cezareov otac nama se javio tek kad smo ga nazvali s talijanskog broja. Zamolio je da ga kontaktiramo za mjesec dana dok se dijete na njega ne privikne.

Tko je u pravu od ovo dvoje roditelja, sada više nije niti važno.

“Ja sam vrlo nezadovoljan s onim što je bilo i čekam da mi dođu izvješća da vidim je li bilo nekih grešaka u postupanju. Posebno me smeta činjenica da sudac nije bio u uredovanju i da je uz primjenu sile to dijete bilo uvučeno u auto”, smatra ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Sa suda odgovaraju kako zbog zaštite djeteta ne mogu iznositi detalje, ali dodaju:

“U konkretnom slučaju, ovršni sudac je bio na otvorenoj telefonskoj liniji sa sudskim ovršiteljem te je u svakom trenutku bio spreman izaći na adresu provedbe ovrhe ukoliko se za tim ukaže potreba.”

I dok sudac putem telefona prati prisilno oduzimanje djeteta, policija se pravda kako radi po zakonu, a centar za socijalnu skrb da će pratiti situaciju u Italiji – ovaj slučaj pokazao je da je sustav potpuno zakazao jer nitko devetogodišnje dijete nije prilagodio na oca koji bi po presudi trebao sudjelovati u njegovom životu.

“Apsolutno nisam zagovornik prisilnog oduzimanja djeteta i uvijek sam za to da se dijete zaštiti od mučnih i traumatskih situacija”, izjavila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Mučna priča dvoje roditelja oko skrbi nad djetetom traje već godinama. Iako se otac prije nekoliko godina odrekao viđanja i susreta sa sinom dok se ne vrati u Italiju, a posljednji nalaz govori kako ovrha za dijete nije dobra. Najžalosnije u cijeloj priči je što najviše u ovom slučaju pati nevini dječak kojeg će ovo obilježiti za cijeli život.

Ivana Ivanda Rožić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari