Je li zakazao tempomat, kočnice ili je ljudski faktor u pitanju? Stručnjak otkrio kako funkcionira kamion

Saznajemo na koji način funkcioniraju kamioni

I dok policija danas navodi kako je riječ o neprilagođenoj brzini, prve informacije nakon nesreće upućivale su na to da je zakazao tempomat, a zatim i da je riječ o otkazivanju kočnica te da se zato dogodila nesreća kod Novske u kojoj su, u naletu šlepera, smrtno stradale dvije djevojčice.

Kako bi razjasnili što se stvarno moglo dogoditi i koji je kvar mogao biti u pitanju kao uzrok ove stravične nesreće, u RTL Danas smo razgovarali s Tonijem Klindićem diplomiranim inženjerom cestovnog prometa koji nam je pojasnio što je sve moglo poći po zlu.

Za osiguravanje kod vožnje postoji među ostalim i tempomat. Što je temopomat i je li obavezan?

“Tempomat je uređaj koji nije obavezan ni u teretnim vozilima ni u osobnim, ali je jako dobra pomoć u dugotrajnim vožnjama jer vozaču olakšava kontinuiranu brzinu kretanja.

Može li se zaglaviti ili doći do kvara?

Prvo treba reći kako se deaktivira samovoljno bilo kojim pritiskom papučice, automatski ili putem komandi. Zna doći do kvara, ali to ne znači da se vozilo ne može nužno zaustaviti.”

Ako se tempomat zaglavi, vozilo se može zaustaviti s pomoću kočionog sustava. A na kamionu imamo čak glavni, pomoćni i parkirni. Sva vozila da bi zadovoljila norme u prometu, moraju imat takvu kočionu silu koja je uvijek veća od vučne sile. Na tehničkim pregledima koji su periodični, često se testira taj kočioni sustav. Usporivače koristimo da ne bismo pretjerano koristili kočnicu, da ne bi došlo do pregrijavanja ili motorna ili retarder.

Taj crveni alarm je pri velikim brzinama?

Najčešće kad su iznenadni neočekivani kvarovi….pukne guma, otkaže radna kočnica, ne bi se trebale dogoditi, onda imamo druge varijante.”

Što je uopće tahograf?

Mjerni uređaj koji služi za praćenje rada vozača, vremena vožnje… Zapis se vrši na karticu koju smo umetnuli u uređaj i čim krenete u vožnju, tahograf bilježi kad ste stali, koliko ste prešli i koju ste brzinu imali. S pomoću tog ispisa se može vidjeti koje je brzine postigao, gdje je stao, gdje se odmarao i je li u skladu s propisima.”

Ako se koristi na pošten način, može se utvrditi da vozač nije radio pauze i…?

Sigurno, sigurno. Tahograf će upozoriti vozača da je nakon 4 i pol sata dužan napraviti odmor.

Sustav kočenja, trenutno smo na vanjskom dijelu, kako radi?

Velika razlika od osobnih automobila, rekli smo. Zašto? Zbog velike mase imamo dva sistema – hidrauličke i pneumatske, kombinirani zna biti isto. Spremnici zraka zašto su bitni? Kad aktivirate radnu kočnicu, stlačeni zrak aktivira kočnicu i on mora postići 6 bara kad se pokrene vozilo. Vi morate pričekati. Sustav ako je kvar, deaktivira kočnice”

Kako funkcionira za sustave koji imaju prikolicu?

“Prikolice i poluprikolice masu prenose na svoje kotače, a poluprikolica dio mase na vučno vozilo, a dio na svoje kotače. Tegljači to imaju. Ovo je kamion s prikolicom. Prijenos tlaka zraka se prenosi i na prikolicu. Dvije varijante pogreške vozača ili neispravnost na samoj prikolici. Jednostavnije rečeno – ulazak u zavoj prevelikom brzinom, ignoriranje bočnog vjetra”

Što uzrokuje zakazivanje sustava kočenja?

“To je jedan pneumatski sustav u kojem imamo glavni zračni ventil, ako on zakaže, može doći do problema.”

Nakon što smo sve vidjeli možemo reći da je jako teško da odgovornost, odnosno da se nezgoda dogodi samo tako?

Da, gledatelji moraju znati da mi imamo puno pomoćnih sustava. Ako jedan sustav zakaže, pomaže drugi sustav. Parkirna neovisna od osnovnog radnog, tako u radnom imate pomoćni.

Mehanika je dobro sinkronizirana, koji to drugi faktor može utjecati na nezgodu?

“Iznenadna tehnička neispravnost, makar je mala šansa da se to dogodi; drugo je ljudski faktor, koliki utjecaj ima vozač da bi došlo do utjecaja na vožnju.
Ema Bašić

Više u VIDEOPRILOGU: