DOMAGOJ JURIČIĆ

Jesu li u SAD-u mogući novi veći sukobi? ‘Trumpu je otet medij kojim je upravljao masama’

Idi na originalni članak
Screenshot RTL

O neslavnom kraju Donalda Trumpa i jučerašnjim neredima u Washingtonu i upadu prosvjednika u Kongres u RTL-u Danas govorio je bivši prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u SAD-u i prvi predstojnik ureda Kolinde Grabar-Kitarović Domagoj Juričić

Oglas

O neslavnom kraju Donalda Trumpa i jučerašnjim neredima u Washingtonu i upadu prosvjednika u Kongres u RTL-u Danas govorio je bivši prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u SAD-u i prvi predstojnik ureda Kolinde Grabar-Kitarović Domagoj Juričić.

Više u VIDEOPRILOGU:

O neslavnom kraju Donalda Trumpa i jučerašnjim neredima u Washingtonu i upadu prosvjednika u Kongres u RTL-u Danas govorio je bivši prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u SAD-u i prvi predstojnik ureda Kolinde Grabar-Kitarović Domagoj Juričić.

Kazao je da ga i je i nije iznenadila činjenica da su prosvjednici ušli u zgradu koja bi trebala biti jedna od najčuvanijih u SAD-u. “Jer jer zaista ne biste očekivali, kada usporedite Black Lives Matters pokret koji je bio prije nekoliko mjeseci, i sada, očekivalo se da će sigurnost biti na istoj razini. A nije i to pokazuje jednu dualnost u američkoj politici”, rekao je.

“Nije me iznenadilo jer antiestablishment pokret, za nas koji smo i kao diplomati pratili politiku u SAD-u od 2009. godine kada je Obama preuzeo vlast i kada je Tea pokret krenuo, shvatili smo da postoji određena tendencija na koju američki establishment odmahuje rukom, a koja ima potencijal stvoriti određene disrupcije u američkom sustavu. I to se sada dogodilo”, rekao je.

Trump je sam sebe izolirao

Na pitanje očekuje li mirni prijenos vlasti na Bidena, kazao je da se svi boje što je Trump u “svojoj narcisodinosti koju je pokazao i za vrijeme predsjedanja, ali i u danima nakon izbora” u stanju napraviti. “Izolacija od strane Facebooka i Twittera je otimanje medija kojima je on upravljao svojim masama. Bio je to jedan od ključnih poteza jer mu mainstream mediji pridaju sve manje pažnje. Način na koji ga je Pence zaobišao u donošenju odluka, pokazuju da je Trump izolirao sam sebe”, rekao je.

Smatra da će mandat Joea Bidena kao predsjednika biti izuzetno izazovan. “Slikovito rečeno, pred njim je četiri godine pokušaja vraćanja paste za zube u tubu. Naslijeđe koje ostavlja Trump je podijeljena Amerika”, kazao je i dodao da je to ipak Amerika koja se “savija ali ne slama”.

“Ne zaboravimo da dok smo gledali secene iz SAD-a, činjenica je da je u Georgiji po prvi puta dva demokrata, jedan Židov i jedan Afroamerikanac, su dobili izbore. Što je veliko slavlje demokracije”, kazao je.

“Važno je kako će reagirati institucije”

Smatra da može doći do većih sukoba. “Mislim da to nije isključeno. Mislim da Trumpovi sljedbenici će pokušavati, odnosno sve ovisi kako će institucije reagirati. Poučak Amerike je vrlo važan da pokaže da je leadership važan za inspiriranje, ali institucije demokratske države su važne da bi održale povjerenje u sustav”, rekao je.

“Kada se izgubi povjerenje u sustav. Kada sustav ne odradi svoj posao. Ako FBI i druga tijela ne krenu u potragu za ljudima koji su napravili kriminalno djelo, a neki kažu i teroristički čin, ako ih ne kazne, bojim se da će to biti poruka da takva djela prolaze nekažnjeno”, rekao je Juričić.

Smatra da će se Biden u svom mandatu vratiti transatlantskoj suradnji i pokušat će obnoviti dijalog s Europom. “A to mu treba jer ima Rusiju i Kinu koje rastu i prijete”, rekao je. Smatra i da će biti puno angažiraniji što se tiče Hrvatske, ali “ne na uštrb Europe i onoga što može dogovoriti s EU”.

Vijesti.hr

Exit mobile version