NADAJU SE NAJBOLJEM

Još uvijek se traga za djevojčicom u Istri! Spasioci se nadaju da je možda uspjela negdje otplivati

Screenshot RTL

Dobra je vijesti da strujanje rijeke usporava, pada vodostaj, ali, nažalost, i temperatura

Na hrvatsko-slovenskoj granici u tijeku je intenzivna potraga za 10-godišnjom djevojčicom iz Turske koja je sinoć nestala u nabujaloj Dragonji.

S majkom, koju su uspjeli spasiti hrvatski i slovenski policajci, pokušala je prijeći rijeku i ilegalno ući u Sloveniju, ali je bujica bila jača, izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Krikovi upomoć iz ledene rijeke Dragonje kod Buja. Po mrklom se mraku 45-godišnja turska migrantica grčevito držala za granu da je rijeka ne odnese. Jaka struja, s leđa joj je strgnula 10-godišnju kćer pred očima brata koji je otrčao u prvu kuću po pomoć.

“13 godina ima. Ne zna ništa engleski, ništa ne zna. Mokar. I samo viče help, help”, kaže Jonatan Strojan iz naselja Dramac.

“Preko mobitela smo prevodili pa nam je rekao da su u rijeci mama i djeca”, kaže Ljiljana Bajžel iz naselja Dramac.

S jedne strane Slovenci, s druge Hrvati

Dozvao je policiju i donio konop i ljestve kako bi im pomogao izvući nesretnu ženu.

“Jedan policijski službenik je ušao u hladnu rijeku. Bio je 20-ak minuta s njom. Držao ju je kako ne bi upala u vodu”, kaže glasnogovornica PU istarske Suzana Sokač.

Isti je policajac i nakon smjene nastavio potragu za desetogodišnjakinjom uz još 70 spasilaca. S jedne strane Slovenci, s druge Hrvati, zajedno su pretražili sedam kilometara područja uz Dragonju. Djevojčicu traže i vatrogasci, HGSS, u vodi ronioci, iz zraka dronovi.

“Radi se o invalidu. Tako da se ona ne može sama kretati. Potraga ide u većem smjeru u nadi da je možda uspjela negdje otplivati, da se negdje još drži. Znate, nadamo se najboljem”, načelnik Policijske postaje Buje Robert Boban Paulović.

Strujanje rijeke usporava

Dobra je vijesti da strujanje rijeke usporava, pada vodostaj, ali, nažalost, i temperatura.

“Mislim da je oko pet, šest stupnjeva. Ali mislim da je noću bilo i hladnije, oko nule”, kaže Marko Rakovac, član HGGS.

Majka koju je spasila policija u stanju je šoka dovedena u bolnicu.

“Bila je pothlađena što je i očekivano. Tijekom noći je opservirana. Dobila je terapiju. Napravljena je klinička i dijagnostička obrada. Nisu utvrđene nikakve klinička stanja koja bi bila životno ugrožena te je ona dalje prepraćena policiji”, kaže ravnateljica iz Opće bolnice Pula Irena Hristić.

Punoljetni nećak i 13-godišnji sin migrantice iz Turske, koji su rijeku uspjeli prijeći, u centru su za socijalnu skrb. O njima se u noći brinuo Crveni križ.

“Naši su djelatnici priskrbili obuću, odjeću hranu i higijenu i sve što je u tom trenutku bilo nužno”, kaže ravnatelj Crvenog križa Buje Hrvoje Kovačević.

U posljednjih pet godina migrantske krize, u Hrvatskoj je u pokušaju ilegalnih prelazaka granice život izgubilo 57-ero ljudi. Najviše ih se utopilo. Uz nadu da djevojčica iz Turske neće postati dio te tužne statistike, spasioci se i dalje svim silama trude – pronaći je, izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari