KOD NOVIGRADSKOG MORA

KAKAV ŠOK! Medvjed probudio strane turiste; Umalo im ušetao u šator dok su spavali!

RTL

Mještanima i lovcima iz Kruševa, Ribnice i Meke Drage medvjed južno od ušća Zrmanje nije nikakvo iznenađenje, jer ga viđaju već dvije godine

Na lovačkoj snimci staroj 8 dana medvjed šeta uz plažu u Mekoj dragi, blizu ušća Zrmanje u Novigradsko more.

Stalni i povremeni stanovnici vikendaškog naselja od tada su na oprezu .

Više u VIDEOPRILOGU:

“Sad više nema ni spavanja na plaži. Moram biti opreznija. Inače idem u šetnju i sama, idem i po noći i po danu, ali malo se sad nekako uvukao strah, moram priznati jer ne znam gdje će se pojaviti”, kazala je Suzana Muhek iz Zagreba.

“Kakav bi bio direktan kontakt, to bi morao doživjeti da možeš reći. A sad čuj, sad me strah ili šta ti ja znam. Kažem jutros ženi trebaš uzet lonac i lupat s nečim. Kaže ona što moram lonac nosit sa sobom na plažu?”, kazao je Ivan Madarić.

Prvi put tragove medvjedice i mladunčeta lovci su primijetili prije dvije godine. Medvjed je zadnji put viđen kraj dviju kuća na kraju uvale u Mekoj Dragi gdje na plaži stoji znak da je zabranjen pristup psima, pa se mještani pitaju hoće li uskoro trebati staviti i tablu zabranjen pristup medvjedima.

Šalu na stranu, zabrinjava i je li u pitanju samo jedna medvjedica ili je sad već više medvjeda.

“Primjetija sam nešto crno na daljini od otprilike 400 metara. I ja kažem: ‘Damire, nije ono vepar, ono mora bit medvjed’. Imali smo sa sobom dvogled, pogledali, pogledali malo bolje i stvarno je bija medvjed otprilike negdi 100 do 120 kila”, kazao je Vjekoslav Župan, lovac iz Kruševa.

Na južnoj strani Zrmanje medvjed se očito udomaćio jer ima dovoljno hrane i zaštićen je gustim raslinjem otkako je sve manje stoke.

“U zadnjih 50-ak godina i više se medvjed nikad ovdje nije vidio. Međutim, sada je druga situacija, druga je slika u našem lovištu. Mi imamo divljač koju nikad nismo imali. Znači, imamo srne, srnjake, divlje svinje koje isto nikad nisu obitavale tu”, kazao je Zvonimir Perica, predsjednik Lovačke udruge “Kamenjarka” iz Obrovca.

Za medvjeda priobalje i turistička zona ipak nisu prirodno stanište, pa će za izbjegavanje odstrjela trebati razmisliti i o hvatanju i premještanju iza Velebita, donosi Nikolina Radić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views