MALO JEDNO, MALO DRUGO

VIDEO Kako je Nacionalni stožer prevalio put od superheroja do prozivki da su produžena ruka politike

Idi na originalni članak
Foto: Ronald Gorsic / POOL / CROPIX

Superheroji – tako je nacija doživljavala članove Stožera na samom početku epidemije

Oglas

Nosite maske, nemojte nositi maske. Ostanite doma, ali vani je poželjno boraviti.
Kršitelji samoizolacije su bioteroristi, no s maskom mogu na izbore. Sve ovo izjavljivali su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dio je to kontradiktornih izjava kojima je Stožer nerijetko zbunjivao građane.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Kako je izgledao put od superheroja do prozivki da su produžena ruka politike?

Superheroji. Tako je nacija doživljavala članove Stožera na samom početku epidemije koronavirusa.

Informacije za javnost donosili su na početku dva puta na dan. Ponekad i oprečne.

“Doista nema potreba da kupujemo te maske i da hodamo s njima po gradu, da hodamo na posao, neće virus tako prijeći. Neće nas maska zaštititi od ulaska virusa”, rekla je 24. veljače Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Samo tri dana kasnije rekla je sljedeće: “Mogu se puno puta kuhati i upotrebljavati, one nas štite od našeg zraka kojeg izdišemo i uvijek može biti neki uzročnik. Isto tako, kad drugi ima tu masku, onda je to dvostruka zaštita”.

Ostati doma ili izaći van na zrak?

“Dakle, naše odluke polaze od temeljne činjenice: ljudi, ostanite doma. Ne izlazite iz kuća”, rekao je 21. ožujka načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Da razjasnimo nekakve nedoumice koje su se pojavile. Poželjno je boraviti vani, ali nije poželjno biti u bližem socijalnom kontaktu”, kazao je pak isti dan ministar zdravstva Vili Beroš.

Nakon uspješne borbe s virusom, krenulo je popuštanje mjera. Crkve su otvorene prije škola. Kina i kazališta još su zatvorena. Otvorene su teretane, ali dječje igraonice nisu.

Otvorili su se ugostiteljski objekti. U prvoj najavi isključivo na vanjskim prostorima i terasama pa potom je samo dan prije otvaranja rečeno da mogu raditi i oni bez njih.

Mijenja se epidemiološka situacija, mijenjaju se i odluke. Odjeća na povratku u dućan treba u karantenu, kao i knjige u knjižnicama.

Isto tako je preporuka da sve knjige u knjižarama budu umotane u najlon”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Što s novinama?

“Bilo nam je logično da klijenti što manje stvari diraju u salonu pa smo donijeli odluku da nećemo imati novine”, izjavila je prije nešto više od tjedan dana Jadranka Pezo, vlasnica frizersko salona.

No kasnije je Capak rekao drugačije: “Nema podataka o tome da bi infekcija bila prenesena novinama. Istina je da je bila preporuka da ih nema, to je čisto iz higijenskih razloga, ako netko lizne prst”.

Gotovo je 2000 onih koji su prekršili samoizolaciju, naplaćeno je 246.000 kuna kazni. Nazivani su bioteroristima, a onda se najednom otvorila opcija glasanja s maskom, a na isti način razgovaralo se i o pisanju državne mature.

“Mi još uvijek razgovaramo o tome i razgovori između epidemiološke službe koja ima svoj stav o tome i nadležnog Ministarstva su u tijeku i onog časa kad se to odluči ćemo obavijestiti javnost i bit će objavljene preporuke”, kazao je Capak.

Napisane su preporuke za srednje škole; praktične vježbe, dopunska nastava, popravni. U prostoriji ne bi trebalo biti više od 10 učenika i nastavnika. Svaki dan će učenici potpisivati izjave da nemaju simptome.

Vijesti.hr

Exit mobile version