Kako je počeo rat u HDZ-u? Tko je s kim htio u koaliciju, tko govori istinu, tko ima amneziju?

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Skupljanjem potpisa HDZ-ovci su počeli proces izbora, objavili pravila ponašanja u izborima i onda ih prvi dan – prekršili

Oglas

I tako je počeo rat u HDZ-u! Nikad nisu predsjednik i zamjenik predsjednika stranke bili u posebno idiličnim odnosima, ali od nedjelje su Andrej Plenković i Milijan Brkić – u otvorenom sukobu.

Tko je prvi htio s HNS-om, tko nije, tko govori istinu, tko ima amneziju… Prepucavanje je trajalo cijeli dan. Dakle, Brkić, u narodu poznat kao HDZ-ovac koji zna donijeti glasove,  svrstao se na stranu trijumvirata Kovač-Stier-Penava.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Skupljanjem potpisa HDZ-ovci su u nedjelju i službeno počeli izbore za predsjednika, objavili pravila ponašanja u izborima i onda ih odmah prvi dan – prekršili.

I jedan i drugi stigli su u HDZ nasmiješeni i agilni.

“Ja sam puno agilniji od njih, ne vidim da su nešto agilni”, izjavio je Plenković.

“Nažalost, stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Dvoje izbora koji su bili iza nas smo izgubili. Sada se moramo ujediniti, moramo se okupiti”, izabrao je drugi pristup Brkić.

I jesu, okupili su se u dva tabora, a u onome koji izaziva aktualnog predsjednika, Milijan Brkić želi mjesto potpredsjednika stranke.

“Gospodina Brkića koji je tu prvi govorio nakon izbora ‘Nemojmo s MOST-om, hajmo mi vidjeti s HNS-om.’ Neka me demantira ako ne govorim istinu. On je bio prvi koji je to rekao”, optužio je Plenković svog zamjenika, a on se nadovezao:

“Predložio sam da s HSS-om idemo u koaliciju, a ne s MOST-om i HNS-om. Ova priča, ova mantra da ja želim koaliciju s HNS-om, ne znam otkuda to, neka pričaju što hoće.”

Pa su svi očito i počeli pričati što žele i time prekršili pravila kampanje koja pozivaju na korektnu borbu, poštovanje Statuta i temeljnih vrijednosti HDZ-a.

Predstavljanje i nastupanje kandidata u javnosti ili stanačkim skupovima mora biti utemeljeno na istinitosti, argumentiranosti i odgovornosti za izrečeno. Prilikom kritičkog suprotstavljanja i sučeljavanje programa, stavova i mišljenja kandidati su dužni voditi računa i biti odgovoni za javno izrečenu ili napisanu riječ.

“Od 2012. do 2016. bio je bog i batina u HDZ-u, svi su ga se bojali. E pa onda mu nije smetalo to što nije imao legitimitet”, komentar je glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, na koji se Brkić također nadovezao:

“Koliko ja znam, Bog je samo jedan, onaj gore. Ja sam samo radio svoj posao.”

Bio je desna ruka Tomislavu Karamarku, koji je nakon najave moguće kandidature ovih dana propao u zemlju. Brkić je prvo bio glavni tajnik, a zatim i zamjenik predsjednika Karamarka. Na toj funkciji ostaje i nakon dolaska Andreja Plenkovića.

“To je bilo zatečeno stanje, i Milijan Brkić i još neki drugi članovi su ostali na svojim pozicijama, nisu se dogodili sveopći izbori kao sada. Taj odnos je bio odnos bivšeg i novog”, smatra politički analitičar Ivica Relković.

A onda je Brkić u listopadu 2018. postao jedan od aktera afere ”SMS” koja je uzdrmala HDZ. Nakon što se otkrilo da je bivši djelatnik MUP-a Franjo Varga izrađivao za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića lažne SMS-prepiske, USKOK otkriva da su se Varginim uslugama svojedobno koristili i Tomislav Karamarko i Milijan Brkić. Iako se zazivala Brkićeva smjena, on ipak ostaje u stranci.

A bio je i blizu Kolinde Grabar-Kitarović, i u prvoj i u drugoj izbornoj kampanji bio je član tima, smatrao se neizostavnim kada su se trebali skupljati glasovi birača.

“Milijan Brkić će sigurno pokušati sada one simpatizere usmjeriti prema Kovaču, no sada ćemo zaista vidjeti hoće li to što mu je uspijevalo na sveopćim izborima prenijeti i na stranačke izbore”, dodaje Relković.

Na 30. obljetnici osnutka HDZ-a u zagrebačkoj Dubravi Milijan Brkić nije se pojavio, ali jesu ostali iz izazivačkog tima. Uz Kovača i Penavu, bio je i Davor Ivo Stier, još jedan svojedobno bliski suradnik koji je Plenkoviću okrenuo leđa. Kampanja za novog šefa HDZ-a nije ni počela, a već je i dan predaje kandidatura pokazao da su pravila ponašanja tu da bi se – kršila.

Vijesti.hr

Exit mobile version