BLAGDAN VELIKE GOSPE

Video | Kako se vjernici nose sa zabranama uoči blagdana? ‘Usporedio bih situaciju pomalo i s ratom’

Prvi put u 305 godina za proslavu Gospe Sinjske neće biti procesije kroz grad

Sutra, na blagdan Velike Gospe, vjernici će pohrliti u tridesetak Marijanskih svetišta diljem zemlje, no ovoga će se puta morati pridržavati strogih epidemioloških mjera.

Provjerili smo kako će to izgledati na Trsatu, najstarijem svetištu Majke Božje u Hrvatskoj, gdje je prošlih godina hodočastilo i po 50 tisuća vjernika, ali i kako se za blagdan pripremaju u Sinju, ono najpoznatijem u zemlji.

Više pogledajte u videoprilogu:

U maskama će se dolaziti i na ispovijed, a ispovjedaonice će se redovito dezinficirati. Ne umanjujući važnost ovog blagdana, zadarski nadbiskup poziva na oprez i razboritost.

“Usudio bi se usporediti ovu situaciju pomalo i s ratom. Sjetimo se u ratu kad bi čuli sirene, nitko nije išao šetati po Stradunu ni po Kalelargi, nitko nije išao na more, nego bi tražio mjesto kamo bi se sklonio, dakle kad je opasnost u pitanju kad su geleri, granate u pitanju, kad je virus u pitanju onda treba u vidu imati one praktične preporuke kojima dajemo malu mogućnost njegovu djelovanju”, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Pa iako će nove mjere ponešto promijeniti ustaljenu proslavu Vele Gospe, osjećaj bi trebao biti jednako snažan.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari