KAOTIČNO STANJE: Donosimo HGSS-ove snimke poplavljenog jasenovačkog područja iz zraka

Na jasenovačkom području zbog rekordnog vodostaja od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Vodostaj Save na području Jasenovca i dalje raste, u ponedjeljak u 9 sati iznosio je 917 centimetara, što je rekordni vodostaj, a u 12:30 održan je sastanak županijskog Stožera civilne zaštite, na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstičević, predstavnici Oružanih snaga RH te premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, rekordni vodostaj Save izmjeren je davne 1970. godine, kad je on iznosio visokih 907 centimetara, a sada je taj rekord oboren.

Porast vodostaja Save uzrokovan je i prihvaćanjem velikih količina vode nabujale Une. Na jasenovačkom području zbog rekordnog vodostaja od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka Kriznog stožera.

“Upravo smo nakon sastanka stožera za obrana od poplava sisačko-moslovačke županije ovdje u Jasenovcu koju vodi župan Ivo Žinić i načelnica općine gospođa Marijana Mačković s potpredsjednikom vlade Damirom Krstičevićom i ministrom Tomislavom Ćorićem razgovarali sa svim nadležnim službama koje su angažirane na osiguravanje nasipa uz Savi i Uni.

Zasada aktivnim aganžmanom Hrvatskih voda, civilne zaštite, vojske i policije, pripravnosti crvenog križa i svih drugih službi, osobito lokalnih vlasti, stanje je pod kontrolom”, kazao je premijer.

Poručio je kako se sva voda skreće prema Lonjskom polju koje služi kao rezervar koji smanjuje pritisak rijeke Save. Premijer je zahvalio svima na požrtvovnosti. “Ovo pokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na visoku razinu”, kazao je premijer.

Vlada je također na svom Twitteru objavila informaciju kako ni jedna kuća zasad nije poplavljena, no i kako se u iduća 24 sata očekuje porast vodostaja.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari