Koliko je koštao luksuz vlasnika Agrokora? Ramljak prodaje Todorićeve pokretnine!

Idi na originalni članak

U Agrokoru državna uprava započinje s rasprodajom. Sve što nije bitno za biznis ide na bubanj kako bi se dobiveni novac stavio u funkciju spašavanja koncerna

Oglas

Makar gotovo na simboličnoj razini, u ponedjeljak u Agrokoru počinje proces rješavanja imovine koja nije neophodna za poslovanje tvrtke prodajom luksuznih jahti, helikoptera i automobila, doznajemo iz Agrokora nakon upita o tome razmatraju li mogućnost prodaje tvrtki koje nisu u tom segmentu poslovanja, kao i nekretnina i pokretnina Agrokora i njegovih tvrtki.

Na temelju odgovora dalo se ustvrditi da taj proces počinje prodajom pokretnina.

“U ovom trenutku izvanredna uprava Agrokora razmatra prije svega prodaju pokretnina koje nisu neophodne za poslovanje Agrokora d.d. i operativnih kompanija u sustavu Agrokora. Kao prvi korak, izvanredna uprava Agrokor d.d. priprema javni poziv za prikupljanje iskaza interesa potencijalnih kupaca moguće zainteresiranih za kupnju helikoptera i jahte koji su u vlasništvu Agrokora d.d., koji će biti objavljen sljedeći tjedan. Također, izvanredna uprava radi na smanjivanju voznog parka Agrokora d.d. te se u kontaktu s leasing kućama rješava pitanje najluksuznijih automobila iz tog voznog parka, prije svega marki Mercedes, Range Rover i Audi, koji nisu neophodni za poslovanje kompanije”, odgovor je iz izvanredne uprave Agrokora.

Nadodaju kako će se sve provoditi u skladu za Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH te u skladu s jasnim pravilima koja garantiraju maksimalnu otvorenost procesa, a koja će biti objavljena na web stranicama kompanije.

Jahta Jana na kojoj su članovi obitelji Todorić provodili ljeta uskoro će dobiti novog vlasnika. Motorna jahta marke Riva 85 Opera dužine 24 metra smatra se jednim od luksuznijih plovila a takva nova se u narudžbi mora čekati i do 2 godine. S ovim brodom obitelj Todorić je često odlazila na svoj otok Smokvicu kod Rogoznice. Stručnjaci za prodaju kažu kako se ovdje radi premimum brandu među jahtama.

“Brod je neko 2006. godište i vrijednost tog broda je na međunarodnom tržištu oko 2 ili dva i pol milijuna eura. To vam je u klasi Rolls Roysa Bentlyea ili Aston Martina i to je nešto što stvarno ima svoju vrijednost”, izjavio je Ante Ćurković, vlasnik tvrtke za prodaju plovila.

Vrijednost ima i helikopter Bell iz 2006. koji je koristio Ivica Todorić a koji također ide na prodaju. Iz Agrokora poručuju da će se ići i na rasprodaju voznog parka u kojem su trenutno i skupocjeni Mercedesi, Audiji i Range Roveri. Ovo će zapravo biti prva imovina koja će svojom vrijednošću poslužiti za financijsko spašavanje koncerna.

Iako prodaja luksuzne imovine neće puno pomoći pri restrukturiranju, to je poruka da se u Agrokoru okreće jedna sasvim nova stranica.

Iz koncerna istovremeno poručuju da su kompanije Ledo, Jamnica i Zvijezda spremne za sezonu koja im je najbitnji dio prihodovne godine. Kažu kako je spreman i PIK Vrbovec. Što se tiče promemorije o mjenicama njoj su za sada pristupili dobavljači koji drže 71 posto duga. Dobavljači su zadovoljni i s rasprodajom luksuzne imovine.

“Rekao bih da je Ramljak donio dobru odluku jer sve ono što sve smatra luksuzom treba prodati jer Agrokor kao Agrokor više ne postoji i to treba riješiti to treba prodati”, kazao nam je Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača Agrokora.

No ta prodaja tek je kap u moru novca koji Agrokoru treba da stane na noge.
Boris Mišević

Exit mobile version