PRIDRŽAVANJE PROPISA?

Koliko su odgovorni vlasnici pasa? Mnogi svoje pse ne vode ni na mikročipiranje, a kazne su velike…

Photo: Ilustracija, Goran Kovacic/PIXSELL

Ni visoke novčane kazne neke nisu naučile pameti. Iako je mikročipiranje pasa zakonska obveza vlasnika još od 2013. – ima neodgovornih vlasnika koji to ne rade.

Da je doista tako, uvjerila se i naša ekipa koja je provela dan s komunalnim redarima u Zagrebu, a provjerili smo i koliko se građani u drugim dijelovima Hrvatske pridržavaju propisa.

Sunčan dan, idealan za šetnju. Ali idealan i kontrolu neodgovornih vlasnika. No Damir nije jedan od njih. Pokazalo se da svoju Lunu redovito cijepi i da pas ima mikročip.

Više u videoprilogu RTL-a:

“Ne, znam da je moj pas u redu, da je cijepljen na vrijeme, sve što treba. A čujte, redari rade svoj posao, ja radim svoj, evo na građevini”, rekao je Damir Lopovac.

Luna nije ni trepnula na uniforme komunalnih radnika, ali se Milu baš ne sviđaju.

Baš kad je izgledalo kako danas nećemo zateći neodgovorne vlasnike -šok.

U roku deset dana treba cijepiti i čipirati pse inače ide prijava veterinarskoj inspekciji i kazna od 6000 kuna po psu. Neki gradovi ovom su problemu doskočili sufinancirajući čipiranje.

“Do kolovoza ove godine od strane komunalnog redarstva izdano je 193 prekršajna naloga”, rekao je Zlatko Krovina, iz Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Grada Zagreba.

Komunalni redari nekad na teren izlaze sami, a nekada i s policijom.

” Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama: Koji puta su vlasnici pasa agresivni. Bježe, doslovno bježe od nas kad nas vide ne žele se identificirat. U tom slučaju je asistencija policije jako bitna.
-Jel’ onda trčite za njima?
-koji puta i da hahah, događa se i to”, dodao je Krovina.

Gospodin Mlinarić nije imao namjeru bježati. Odmah je sve priznao. Lori nije na povodcu, kaže, jer je jako stara.

“Tu smo domaći. Znam, napravio sam prekršaj”, rekao je vlasnik psa Franjo Mlinarić.

A ovakav i sličan prekršaj napravili su i brojni Splićani. U ovoj godini njih 61 platilo je kaznu od 500 kuna. Najčešće zbog ne skupljanja izmeta svog psa nakon nužde.

Situacija u Rijeci

No, ni svi Riječani se ne drže zakona.

“Bilo je desetak kazni u 2021 godini i kazna je 500 kuna”, rekao je Alen Razum, ravnatelj komunalnog redarstva Grada Rijeke.

Jedino odgovoran vlasnik je -dobar vlasnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari