Koliko ugostitelji zarade od jedne kobasice na Adventu? ‘Dok plate državi porez, ostane vrlo malo’

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Proteklih godina cijene ugostiteljskih usluga rasle su 30 posto

Oglas

Zagrebački Advent osim one divne strane, koju vide posjetitelji, nudi i mračnu stranu korupcije, prevara, malverzacija svih vrsta. Tako za Direkt tvrde ugostitelji koji su odlučili anonimno progovoriti o cijeloj situaciji proteklih godina, ali i ove.

Sve to izaziva opravdanu gorčinu kod svih ugostitelja koji u takvom biznisu ne sudjeluju. A imenom i prezimenom u ime svih njih pred naše kamere s reporterom Goranom Latkovićem stao je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

Pogledajte više u Videoprilogu:

“Ove godine iznajmljivanje kućica plaća se 20.000 do 100.000 kuna, prije sedam ili osam bilo je 10.000 do 12.000. Sustavno raste sve, agencije investiraju u program, drugi ništa, ima ih koji iznajmljuju skupo, a ne daju valorizaciju programa”, naglasio je Medak.

Većina onih koji su dobili dozvole za lokaciju prošli su jeftino. Postoji rješenje za to…

“Bili smo u nadležnim gradskim uredima zbog tog problema i tražili smo rješenje. Ili bečki model, što nije baš dobro. Tražili smo da se uvedu koeficijenti za ugostitelje na osnovu kojih bi dobili kućice. Nema tu zdravog napretka, ponekad treba napraviti korak unatrag da bi išli korak naprijed”, pojasnio je Medak.

Proteklih godina cijene ugostiteljskih usluga rasle su 30 posto.

“Tako je zbog rasta PDV-a i najma kućica te samog programa, rastom kvalitete ponude. Kvaliteta nikad nije bila bolja, kao ni cijene. No, uvjeren sam da je ovo najbolji Advent i da ugostitelji nude najkvalitetnije proizvode“, govori Medak.

Cijene jesu porasle, no pitanje je koliko ugostitelj zaradi kroz primjer kobasice od 30 kuna. Kao što je pitanje i koliko cijela afera oko Adventa može utjecati na promet.

“Daje 15 ili 16 kuna državi kroz porez, tu su i druga davanja… Otprilike mu ostaju dvije ili tri kune po ugostitelju. Što se afere tiče, neće utjecati na Advent, veći problem su vrijeme i ovi minusi.”

Na kraju, na Advent se, kaže Medak, isplati doći.

“Jedna lokacija nudi kuhinju iz cijelog svijeta, a kao što sam i rekao, nikad ponuda nije bila kvalitetnija.”

Vijesti.hr

Exit mobile version