(VIDEO, KOMENTAR) CRO Demoskop otkrio: Kolakušić ‘krade’ birače Živom zidu i Startu, ušao je u bazen protestnih glasova

Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskop i HDZ i SDP gube podršku, a Živi zid je najveći gubitnik

“Recentno istraživanje javnog mnijenja o izborima za Europski parlament ne pokazuje, zapravo, nikakve nove trendove. Blagi pad potpore gotovi svim strankama, osim Amsterdamskoj koaliciji, ništa bitno ne mijenja u odnosima snaga, ali je istina da se neke od stranaka, poput Mosta, moraju zabrinuti zbog i takvog laganog pada, jer ih sad malo dijeli od prijelaza “prirodnog praga” za sudjelovanje u diobi mandata”, ističe za portal Vijesti.hr politički analitičar Davor Gjenero.

Komentirao je tako redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop, RTL-a i Promocije plus. Da podsjetimo, prema ovom istraživanju i HDZ i SDP gube podršku, a Živi zid je najveći gubitnik.

“Tek treba vidjeti je li sinergijski efekt, što ga ovo istraživane pripisuje Amsterdamskoj koaliciji realan ili precijenjen, jer teško je vidjeti što bi to bilo zajedničko glasačima HSS-a, koji je sve više vrijednosno pogubljena lijevo populistička stranka, a čije vodstvo rabi agresivnu retoriku, često na rubu elementarne političke korektnosti prema ranjivim skupinama u društvu, i glasačima dviju liberalno-demokratskih stranaka, koje bi po definiciji morale štititi manjine u društvu”, kaže Gjenero.

“Hrvatska desna margina zasićena je samoproglašenim liderima”
Tvrdi da je malo vjerojatno da “naznake postojanja rizika korupcije, vezano uz ime predsjednice jedne od tih stranaka, i teške regionalne krize, koja je pogodila regionalnu liberalno demokratsku stranku, nemaju utjecaja na njihove birače.”

“Istraživane pokazuje i to da nastupom s dvjema listama, nacionalistički radikali u Hrvatskoj nemaju nikakve šanse sudjelovati u diobi mandata za Europski parlament, a da bi zajedničkim nastupom vjerojatno osvojili jedan mandat. Jasno je, međutim, da taj mandat mora odnijeti jedna od strana u areni na desnoj margini, a da ostali ne nalaze u tome svoj interes. Hrvatska desna margina zasićena je samoproglašenim liderima, pa nije sposobna ni za kakav međusobni kompromis i zajedničku akciju.”, uvjeren je Davor Gjenero.

Živi zid se treba zabrinuti

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković za Vijesti.hr kaže da bi Živi zid bi definitivno trebali zabrinuti najnoviji rejtinzi CRO Demoskopa s obzirom da su i dalje u padu.

“Čini mi se da ovome nisu toliko kumovali njihovi javni nastupi u proteklih mjesec dana, koliko pojava novog igrača na sceni Mislava Kolakušića. Naime, njegove glavne poruke usmjerene su na one iste protestne glasove koje je do nedavno vrlo uspješno okupljao Živi zid. U isto vrijeme, njegov ulazak u politički ring također je stabilizirao i Mostov rejting koji će, ako se nastave ovakve okolnosti, teško imati prostora za rast na više od sadašnjih šest posto. Naime, i oni su nekada bili bastion protestnih glasova koje sad pomalo uzima Mislav Kolakušić”, kaže Turković i poručuje da u kontekstu stabilizacije Mostova rejtinga treba promatrati i rast stranaka s desnice, odnosno Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatskih suverenista.

“Mostovci su svojom retorikom i temama u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i izborom slogana za EU izbore “Zemlja borbe vrijedna”, jasno pokazali kako će pokušati pronaći prostor za rast na razočaranim desnim biračima HDZ-a. Ipak, posljednje istraživanje pokazuje kako ih u toj namjeri zasad sprječavaju, odnosno ograničavaju Neovisni za Hrvatsku i Hrvatski suverenisti koji gađaju slično biračko tijelo i emocije”, tvrdi naš sugovornik

O situaciji na ljevici i lijevom centru kaže:

“Gužva se nastavlja i na lijevom centru gdje stranke poprilično fragmentirano izlaze na EU izbore. Nemogućnost Dalije Orešković i Starta da dogovore predizbornu koaliciju sa sebi sličnim strankama poput Pametno i Možemo koštale su ih daljnjeg rasta i, kako sad stvari stoje, mandata u Europskom parlamentu. Startovcima također planove remeti već spomenuti Mislav Kolakušić koji svoju priču, jednako kao oni, gradi oko antikorupcije i tako stvara dodatan šum u izbornom kanalu. Ostaje vidjeti i kako će na potencijalno biračko tijelo Dalije Orešković utjecati ulazak saborskih zastupnika i donedavnih SDP-ovaca Bojana Glavaševića i Tomislava Žagara na njezinu listu za EU izbore. Moram priznati da u njihovoj akviziciji ne vidim ni političku ni matematičku svrhu ako govorimo o nekakvom kapitala glasova. Jedino ako računaju da će ovaj dvojac donijeti pojavnost Startovih ideja u Saboru ususret izborima koji nam slijede ove i iduće godine. Zato je matematika itekako na strani Amsterdamske koalicije kojoj široka koalicija omogućava zadržavanje obećavajućeg rejtinga za mandat u EU parlamentu”, kaže Turković i ističe da općenito gledajući, od svih ovih borbi najviše profitira HDZ, ali i SDP.

“Potonji su stabilizirali svoj rejting i mogli bi, ako ne bude nekih velikih potresa, ostati na čak tri mandata. Puno im pomaže i ova fragmentacija ostalih stranaka na lijevom centru koje su očito iscrpile ono što su mogle povući iz SDP-ovog bazena glasova te sada međusobno kradu jedna drugoj birače iz ono malo postotaka što imaju. S druge strane, izlaznost će biti mala na što zasigurno računa HDZ koji će već tradicionalno odraditi svoj maksimum na terenu kako bi došao do pet, a možda i šest mandata u EU parlamentu. Istina, imaju opasnost napada na svoje pozicije od strane Mosta, Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatskih suverenista, ali je i tu prevelika fragmentacija koja bi na kraju ipak trebala dovesti do povoljnog rezultata za HDZ”, kaže i zaključuje:

“Čeka nas duga predizborna kampanja i bit će interesantno vidjeti kako će se stranke i koalicije dalje prezentirati biračima, ali i kako će se snaći u odgovorima na napade koji će stići iz konkurentskih stožera. Sve bi to dodatno moglo utjecati na rejtinge i možda malo promijeniti sliku pred sami izborni dan”, poručuje Gordan Turković.

Ivan Klarić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari