KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: Ako nema uhljebljivanja, ima apsurdnih natječaja – objavili natječaj za kuharicu kave!?

Nekad su kavu na radnom mjestu kuhale tajnice, kuharice ili tko bi već stigao ili mogao, u mnogim tvrtkama i ustanovama kavu si i danas kuha onaj tko ju želi piti, no gradske vlasti Dubrovnika otišle su korak dalje

U Hrvatskoj raste potreba za visokospecijaliziranom radnom snagom. Recimo kuharicama kave.

Nekad su kavu na radnom mjestu kuhale tajnice, kuharice ili tko bi već stigao ili mogao, u mnogim tvrtkama i ustanovama kavu si i danas kuha onaj tko ju želi piti, postoje čak i automati za kavu, espresso kavu. Ali to su prevladani poslovni modeli – gradska uprava Dubrovnika ide korak dalje.

Otvorili su natječaj za kuharicu kave. Tako je, samo za kuhanje kave. Traži se, lijepo piše u natječaju, jedan izvršitelj kuhanja kave. Kako bi bili politički korektni, u propozicijama natječaja napominju da kuharica kave može biti oba spola. Dakle ako recimo, Načelniku za komunalne poslove u službeni posjet iz susjedne kancelarije dolazi Načelnik za prostorno uređenje, ne može sad netko od njih dvojice skuhati kavu.

Nestručnim rukovanjem sa džezvom netko bi se mogao opeći, ozlijediti, pa bi morao na bolovanje čime bi stali svi infrastrukturni projekti u gradu, zaustavile bi se investicije i pali bi za još 10 mjesta na Doing biznis ljestvici, a to si u gradskoj upravi Dubrovnika ne žele dopustiti.

Obzirom da je u natječaju jasno naglašeno da nije riječ o bilo kakvoj kuharici, nego kuharici kave, ako ona dva gospara požele popiti čaj, nikakav problem, otvorit će se natječaj za ovlaštenu kuharicu čaja.

Ugledaju li se i druge općinske, gradske i županijske uprave na potrebu za ovakvom specijalizacijom radnih mjesta, a nema razloga da se ne ugledaju, nema nam kraja na ljestvici očaja.

Zoran Šprajc

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari