KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: Ako ste siromašni, veća je vjerojatnost da ćete se obogatiti nego da ćete ostati siromašni?

A kolika je mogućnost da ćete se obogatiti, najbolje znate sami. Naime, švicarski analitičari očekuju da će se broj dolarskih milijunaša u idućih 5 godina povećati za 22 posto. Problem je što će se broj siromašnih koji posjeduju manje od 10.000 dolara u tom razdoblju smanjiti za samo 4 posto

Prije nego što krenemo na domaći politički kupus jedna vijest koja ponešto govori o tome u kojem se pravcu mijenja svijet u kojem živimo i gdje je svatko od nas na tom pravcu.

Banka Credit Suisse objavila je analizu svjetskog bogatstva prema kojoj je svijet bogatiji za 27 posto nego prije deset godina. Ukupno svjetsko bogatsvo tako je doseglo 280 bilijuna dolara. Po glavi zemljanina to znači rast sa 52.000 dolara bogatstva, na više od 56.000 dolara koliko svako od nas ima ove godine.

Naizgled jako super da smo sve bogatiji, ali nismo svi. Neki su sve bogatiji. Naime čak polovicu tog svjetskog bogatstva drži samo jedan posto ljudi na svijetu. Prije deset godina bogataši su držali 45,5 posto ukupnog bogatstva, a financijska kriza im je pomogla da ove godine dođu do 50,1 posto bogatstva ili ako vam je draže u dolarima, 1 posto najbogatijih drži 140 bilijuna dolara.

I kažu, ta će nejednakost u nadolazećem vremenu postajati još i veća.

Naime, švicarski analitičari očekuju da će se broj dolarskih milijunaša u idućih 5 godina povećati za 22 posto, sa 36 milijuna milijunaša koliko ih ima danas na 44 milijuna koliko se očekuje da će ih biti 2022. Problem je što će se broj siromašnih koji posjeduju manje od 10.000 dolara u tom razdoblju smanjiti za samo 4 posto. Trenutno je takvih, siromašnih ljudi, 3 i pol milijarde. Ono što najviše zabrinjava je da je među njima najviše mladih ljudi, tzv. milenijske generacije koja ima veću vjerojatnost biti nezaposlena i siromašna nego što su je imali njihovi roditelji, kaže analiza švicarske banke.

Drugim riječima, ako ste siromašni veća je vjerojatnost da ćete postati bogati nego da ćete prestati biti siromašni, a a kolika je vjerojatnost da ćete postati bogati, najbolje sami znate.

Zoran Šprajc

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari