Kolumna | KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: Zastava na svinjcu

Uostalom pogledajte oko sebe, nad kakvim se svinjcem vijori hrvatska zastava i policija nikad nijednu nije skinula

A bizaran prekršaj i još bizarniju kazni bilježimo u mjestu Đulovac kod Daruvara. Naime kako piše lokalni portal Danica.hr jedan mještanin je obnavljao krovište na svom svinjcu i kako priliči tradiciji na banderu je objesio hrvatsku trobojnicu.

Ali, il druge zastave nije imao, il se samo zafrkavao, čovjek je objesio zastavu Socijalističke Republike Hrvatske, dakle onu sa petokrakom umjesto šahovnice. Netko od susjeda nije imao razumijevanja za tu zafrkanciju ili provokaciju pa je zvao policiju.

Policija je zastavu zaplijenila i uručila mu prekršajni nalog zbog kršenja “Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH.” I sad postaje zabavno.

Naime kršenje tog Zakona koji se nije mijenjao od 1993. predviđa kazne u – dinarima.

Tako da će svinjogojac za postavljanje hrvatske zastave iz doba bivše Jugoslavije dobiti kaznu u dinarskoj protuvrijednosti od 20 do 50 njemačkih maraka, kako predviđa “Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH”.

E sad, ajde staru zastavu čovjek je možda našao negdje na tavanu, ali gdje će danas naći dinare za platiti kaznu, i kako će izračunati kurs prema njemačkoj marki koje isto tako već davno nema, nema veze, glavno da mi čuvamo ugled i čast zastave, grba, lente i Republike Hrvatske.

Zastava je napominjem bila izvješena na svinjcu. Dakle ako na svinjac izvjesite današnju službenu zastavu Republike Hrvatske to onda neće biti uvreda ugledu i časti Republike Hrvatske.

Uostalom pogledajte oko sebe, nad kakvim se svinjcem vijori hrvatska zastava i policija nikad nijednu nije skinula.
Zoran Šprajc

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari