DOŠLA MU JE DATI PODRŠKU

Lauc izbačen iz Znanstvenog savjeta, a Markotić mu došla na prezentaciju COVID istraživanja!?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Laboratorij Gordana Lauca predstavio je rezultate istraživanja koji potvrđuju tezu da broj zaraženih COVID-om opada s dolaskom toplijeg vremena

Prvi put otkad je izbačen iz Vladina znanstvenog savjeta, Gordanu Laucu, odnosno njegovu istraživanju podršku je došla dati članica Stožera Alemka Markotić.

Lauc je prije mjesec dana izbačen iz Vladina znanstvenog tima jer je javno pozivao na prosvjede protiv COVID potvrda. Dovodio je u pitanje i efikasnost cijepljenja što je za Vladin tim bilo neprihvatljivo.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ja nisam nikada pozivao na konkretan prosvjed, ja sam samo rekao ljudima da moraju izraziti svoje neslaganje tako da pišu vladama da pišu gradonačelnicima, na neki način izraze svoje neslaganje uključujući izići na neki od prosvjeda naravno ako se radi o zakonitim prosvjedima. Da pokažu što toi ljudi misle jer nažalost ono što radi politika ne slaže se s onim što misli većina ljudi”, kazao je Gordan Lauc.

Na prosvjedu je ipak slavljen kao svojevrsni heroj antivaksera, dok se ravnateljicu Klinike za zarazne bolesti prozivalo i vrijeđalo. No, u znanosti se, kažu oboje pomirljivo, ne moraju svi uvijek slagati.

“Mi smo kao znanstvenici uvijek u dobrim odnosima, a i kao kolege, ne moramo se slagati u svemu. U ovom dijelu u kojem mi surađujemo na projektu, već 4-5 godina surađujemo jako dobro, a što se tiče COVID-a i svega, svak svoj dio zna, pa o tome i govori”, rekla je Alemka Markotić.

“Zbog toga što se možda nismo slagali oko jedne stvari neće naši odnosi biti narušeni, niti će naša suradnja biti narušena. U znanosti morate sučeljavati argumente, morate raspravljati, nekad se nećete složiti, ali na kraju, kad se skupi dovoljno dokaza, opet ćemo se složiti”, tvrdi Lauc.

Laucov je argument da i pacijent koji je pozitivan na koronu može imati zelenu COVID potvrdu. Dok Markotić zastupa tezu da se COVID potvrdama zaraza širi sporije i u uvjetima koje je lakše kontrolirati. Ipak, oboje se slažu da rezultati ovog istraživanja potvrđuju pretpostavke da broj zaraza opada s dolaskom toplijeg vremena.

“Prvi radovi su izašli, a ovo dalje sve zanimljive stvari koje se nadam će biti, to su neki biomarkeri, imunološki parametri. Da vidimo u različitim težinama kliničkih slika što ćemo moć vidjeti, to je ono što mene najviše zanima. Dakle, hoćemo li imati neke elemente kojima ćemo moć procjenjivati, hoće li neki pacijenti ići u nekom težem smjeru”, objašnjava Markotić.

Sve će biti puno jasnije kada se obrade podaci koje prikupljaju PCR strojevi. Samo jedan od njih, kojeg zovu najvećim PCR-om u državi, u jednom danu može analizirati 20 tisuća uzoraka. Više nego se u jednom danu obavi u cijeloj Hrvatskoj, izvještava Amela Čilić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari