LIJEČNICI, NE ODLAZITE, EVO VAM STAN! Nakon gradova i država krenula u zaustavljanje odljeva mozgova

Idi na originalni članak
Foto: ilustracija

U posljednje 4 godine Hrvatsku je napustilo čak 565 liječnika, pa pripremaju mjeru kojom bi deficitarnim visokoobrazovanim kadrovima u javnim službama riješili stambeno pitanje

Oglas

Pacijentima je dobro, no ravnatelju Sisačke bolnice nije. Jer nedostaje mu liječnika. Neki su otišli u inozemstvo, neki u Zagreb, neki u mirovinu. Pa te liječnike posuđuje iz drugih ustanova.

“Trebamo bi nam barem dva tri radiologa, a već nekoliko godina na specijalizaciju iz infektologije, pulmologije ne javlja nam se nitko”, izjavio je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Da riješi taj veliki problem, sisačka bolnica, onima koji dođu, riješit će stambeno pitanje.

Stan u neposrednoj blizini bolnice i još nekoliko njih u Sisku i Petrinji, uz pomoć županije i HEP-a Toplinarstva, adaptirali bi i ponudili liječnicima. Najbitnije, potpuno besplatno ili uz minimalnu naknadu.

“Ovim putem ja pozivam liječnike koji žele specijalizirati, koji žele raditi u našoj bolnici da dođu, da ćemo im na svaki način omogućiti da se bolje osjećaju ovdje, a da riješe i neke svoje životne probleme”, rekao je Dujmenović.

Ono što već rade u Sisku, uskoro bi se moglo raditi i u cijeloj Hrvatskoj. Jer u ministarstvu graditeljstva pripremaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima bi se rješavalo stambeno pitanje za deficitarni kadar u javnim službama.

“Da im se omogući, ajmo reć prijedlog će biti besplatno stanovanje, u konačnici će Vlada to morat potvrdit, ali da im se predloži besplatno stanovanje, za potrebe dok traje služba”, kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Mjera bi se prioritetno odnosila na slabije razvijene sredine. Uz liječnike, tako se želi zadržati i djelatnike u kulturi, znanstvenike, nastavnike.

“Posebno nastavnici koji predaju predmete kao matematika, neke druge prirodne znanosti, jezike, su sigurno deficitarni u pojedinim dijelovima Hrvatske i važno bi bilo da postoje te mjere onda pozitivno utječu da mladi ljudi ostaju”, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Program bi krenuo u prvoj polovici iduće godine. Dio stanova već je spreman za tu mjeru, dio bi se tek krenuo graditi.

Vijesti.hr

 

Exit mobile version