KONFERENCIJA ZA MEDIJE

VIDEO Liječnici o maturantici koja je umrla: ‘Ne možemo zanemariti da je bila Covid pozitivna’

Foto: RTL

Dr. Polić iz splitske bolnice potvrdila je da je ovakav ishod kod teških kroničnih bolesnika moguć i bez Covida

U Splitu je preminula 17-godišnja maturantica Ekonomsko-upravne škole. U bolnici joj je napravljen test na koronavirus i pokazao se pozitivnim. Prema medijskim napisima imala je astmu.

Neslužbeno se doznaje da je djevojci pozlilo u subotu dok se s obitelji nalazila u kući nedaleko Splita, zbog čega su ukućani pozvali Hitnu pomoć.

U vezi s tim je sazvana izvanredna press konferencija ispred Kliničkog bolničkog centra Firule na kojoj će se novinarima obratiti prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik klinike za dječje bolesti i doc. dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intezivnu predijatriju.

Pacijentica je imala pridružene bolesti i bila je Covid pozitivna, rekao je na početku dr. Škrabić nakon što je izrazio sućut obitelji.

“Adolescentica je liječena po svim pravilima struke u zavodu za intenzivnu pedijatriju”, kazala je dr. Polić. Uspješno je reanimirana na hitnom internom prijemu i kad je stabilizirana premještena na odjel intenzivnog liječenja, no “unatoč liječenju došlo je na žalost do smrtnog ishoda jučer u 14:45”, kazala je.

“Djevojka je imala kronične svoje bolesti, ali isto tako ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna”, kazala je dr. Polić, koja nije potvrdila hoće li biti provedena obdukcija.

U subotu dobila temperaturu

Službeni razlog smrti je zastoj rada srca i pluća, kazala je dr. Polić. “Vjerojatno je do smrtnog ishoda došlo zbog njenih kroničnih bolesti uz Covid-19 infekciju”, kazala je dr. Polić.

Dodala je i da je moguće da djevojka nije imala simptome Covida prije napada u nedjelju. “Ono što je iz anamneze nama poznato jest da je ona u subotu popodne dobila temperaturu, to je sve što vam mogu reći.” To je bilo nakon reanimacije na hitnom prijemu.

Na pitanje, pak, može li do ovakvog ishoda kod tako mlade osobe doći i bez Covid infekcije, dr. Polić je rekla “postoje situacije kada se to može dogoditi. Mi liječimo teške astmatske statuse koje vjerujte u određenim situacijama završe i na respiratoru. Sve je moguće kod teških kroničnih, osobito vitalnih organa kao što su srce i pluća”, kazala je.

Inače, na odjelu u Splitu trenutno nema maloljetnika koji su pozitivni na Covid.

Na pitanje o situaciji u bolnici, jesu li uvedene još neke mjere na Firulama, liječnica je odgovorila da se pridržavaju svih mjera koje su propisane za sve zdravstvene ustanove. “Kao što znate, te mjere se svakodnevno donose i apsolutno ih se pridržavamo”, rekla je.

Što se, pak, tiče problema s nedostatkom liječnika i medicinskih sestara, dr. polić je kazala da i bez Covida nedostaje zdravstvenog osoblja, kao i svog bolničkog osoblja. “To nije nikakva nova priča, ali u ovom trenutku, apsolutno je služba pokrivena i ona će funkcionirati u najboljoj mogućoj mjeri”.

Na pitanje o lijekovima je rekla da je bolnica opskrbljena sa svime što im treba.

D.D./Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari