KORONA ISPRIČNICE

LIJEČNICI U PROBLEMIMA: Roditelji na sve strane traže ispričnice za svoju djecu!

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Davor Visnjic/PIXSELL)

Liječnici traže konkretnu definiciju rizičnih skupina

Oglas

Zbog rasta broja zaraženih zvone telefoni pedijatara i obiteljskih liječnika. Roditelji zovu zbog djece s kroničnim oboljenjima ili svojih bolesti. U strahu su od posljedica zaraze i traže ispričnice za djecu.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Tko na njih ima pravo, tko bi ih trebao izdavati i znači li to da je moguće da neka djeca neće dulje vrijeme na nastavu u klupe istražila je Matea Klišanin.

Cijelo jutro jednoj obiteljskoj liječnici zvoni telefon. Zasuta je pozivima zabrinutih roditelja uoči početka nove školske godine.

“Roditelji ili zovu ili pišu mailove. Jednostavno traže potvrdu da dijete pohađa nastavu od kuće. Nekad su to opravdani razlozi kad zaista postoji teško oboljenje bilo djeteta, bilo roditelja, no nekad je to rezultat straha roditelja od moguće zaraze i ugroze unutar obitelji”, rekla je Ines Balint, liječnica obiteljske medicine.

Telefoni zvone i drugim liječnicima. No, kažu, iz uputa epidemiologa nije im jasno koje su to točno izrazito osjetljive skupine djece, koja ne bi trebala ići u školu.

“Nemamo definiciju vulnerabilnih skupina tražimo da se one točne definiraju. Ne želimo djeci ništa uskratiti, ali ne želimo se dovest u situaciju da neki izdaju potvrde, a neki potvrde ne izdaju ili da podliježemo pritisku roditelja”, poručila je Balint.

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine napominju i kako oni ne mogu učenike dugotrajno osloboditi nastave, već tu odluku donose specijalisti školske medicine. Stručnjaci objašnjavaju kako vulnerabilne skupine nisu svi kronični bolesnici, već oni koji imaju vrlo teška zdravstvena stanja i inače imaju rješenja o školovanju u kući.

“Sad će se malo te skupine nešto proširiti u smislu da oni koje je nekad školski liječnik nekad odlučio o toj nastavi u kući možda ne bi preporučio, ali sada bude,ali nikako to ne bi smjela biti poruka da sv djeca koja imaju astmu ne mogu ići u školu ili bilo koju drugu bolest”, izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U dilemi su i onkološki bolesnici, koji trenutačno primaju kemoterapiju.

“Žene jako dobro znaju da spadaju u visoku skupinu rizika s obzirom da su na imunosupresivnim terapijama i to jako osjećaju na kvaliteti svoga života. S druge strane znaju da i djeca trebaju svoje okruženje za socijalizaciju, za recimo normalan odlazak u školu”, rekla je Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

U HZJZ-u kažu kako je važno da djeca idu u školu i savjetuju:

“Doma održavati distancu, ne ići blizu, ne ljubiti se, ne grliti se, kad ste u nekoj bližoj situaciji staviti masku”, izjavila je Pavić Šimetin.

Vijesti.hr

Exit mobile version